Strona głównaZdrowieCo stanie się z twoim organizmem, jeśli codziennie będziesz pić kakao? To...

Co stanie się z twoim organizmem, jeśli codziennie będziesz pić kakao? To prawdziwy cud!

W przeszłości było uważane za napój bogów. Prawdziwe kakao to prawdziwe cudo, które oprócz poczucia satysfakcji może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Zdaniem naukowców substancje zwane polifenolami są odpowiedzialne za cud, jakim jest kakao dla naszego organizmu.

Nie tylko kakao jest w nie bogate, ale te przeciwutleniacze można znaleźć również w różnego rodzaju owocach i warzywach, herbacie i winie. 

Zdrowie serca i skóry

Polifenole mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i cholesterol.

Flawonoidy, rodzaj polifenoli, które zawiera również kakao, mogą działać jako środek zapobiegawczy przeciwko niektórym typom raka i chorobom układu krążenia.

Liczne badania wykazały nawet, że kilka kostek wysokiej jakości czekolady dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i chorób neurodegeneracyjnych.

Dodatkowo flawonoidy zawarte w ziarnach kakaowca zapewniają skórze ochronę przed promieniowaniem UV.

Oprócz tego pokarm bogów jest również bogaty w minerały, warto wspomnieć o korzystnej zawartości wapnia, potasu, cynku, żelaza i miedzi.

Kakao na dobry nastrój

Regularne spożywanie dobrej jakości gorzkiej czekolady i kakao pomaga zredukować stres, co w dzisiejszych czasach jest więcej niż pożądane.

Jeśli zafundujesz sobie zdrową przekąskę, depresja, niepokój i zły nastrój nie będą miały szans.

Wynika to głównie z dużej zawartości potasu i magnezu. Oba minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz wspierają dobre samopoczucie psychiczne.

Schudnij podjadając

Odchudzanie z czekoladą może brzmieć jak sprzeczność, ale nie martw się, nie żartujemy.

Czekolada dobrej jakości, nienasycona olejem palmowym, z dużą zawartością kakao, naprawdę może pomóc w odchudzaniu.

Według niektórych badań, wysokoprocentowa czekolada zmniejsza apetyt i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Ponadto zawarte w kakao flawonoidy pomagają spowolnić wchłanianie węglowodanów w jelitach, pozytywnie wpływają na wydzielanie insuliny, dzięki czemu kakao jest bardzo korzystnym pożywieniem dla osób z cukrzycą typu 2. 

Ochrona przed próchnicą zębów

Kakao zawiera bardzo dużo związków, które działają antybakteryjnie i antyoksydacyjnie, wzmacniają odporność i to pewnie Cię zaskoczy, ale mają też bardzo pozytywny wpływ na jakość zębów.

Kakao może zrównoważyć kwaśne środowisko w jamie ustnej spowodowane spożyciem cukru, chroniąc w ten sposób zęby przed próchnicą. 

Zobacz Też: