Cudowna moc buraków: W połączeniu z miodem pomaga rozwiązać problem nadciśnienia

Czy zmagasz się z wysokim ciśnieniem krwi? Nigdy nie lekceważ tej dolegliwości zdrowotnej, a w każdym przypadku zawsze skonsultuj się z profesjonalnymi lekarzami. Można jednak zastosować także naturalne środki, które pomogą utrzymać ciśnienie w normie.

Idealnym wyborem w tym przypadku jest „cudowny” burak. Regularnie spożywany, w połączeniu z miodem może skutecznie uchronić Cię przed wieloma, nawet bardzo poważnymi chorobami.  

Wysokie ciśnienie krwi

Niestety, jest to obecnie jedna z najczęstszych diagnoz, gdy stałe wartości ciśnienia ciała sięgają od 140/90 mm Hg i więcej. Niebezpieczeństwo wysokiego ciśnienia polega na tym, że początkowo nie powoduje ono żadnych zauważalnych problemów.

Jednak utrzymujące się przez długi czas podwyższone ciśnienie krwi uszkadza nie tylko nerki, oczy i naczynia krwionośne, ale także zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Zmniejsz więc ciśnienie odpowiednią dietą!

Jeśli chcemy wydobyć z buraków najcenniejsze substancje, najlepiej spożywać je na świeżo.

Burak

Burak zawiera znaczną ilość witaminy C, E i grupy B, beta-karotenu, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, sodu, krzemu, cynku, selenu, manganu, miedzi, jodu i innych cennych substancji. Jeśli chcemy wydobyć z buraków najcenniejsze substancje, najlepiej spożywać je na świeżo.

To warzywo obniża ciśnienie krwi. Pijąc codziennie 500 ml soku z buraków, możesz obniżyć ciśnienie krwi nawet o 10 mm Hg. Jednocześnie burak obniża również poziom niezdrowego cholesterolu, dzięki czemu jest ogólnie doskonałym ochraniaczem przed chorobami układu krążenia. 

Miód

Miód nie bez powodu nazywany jest „płynnym złotem”, jego dobroczynne działanie na zdrowie jest bardzo różnorodne i można go stosować w leczeniu wielu problemów zdrowotnych.

Zawiera rzadką substancję acetylocholinę, która rozszerza małe naczynia krwionośne i tym samym obniża ciśnienie krwi. Nie należy jednak spożywać miodu wieczorem, gdyż w nocy ciśnienie krwi może znacznie spaść.

Zdrowe naczynia krwionośne

Burak skutecznie zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi w naczyniach krwionośnych, wzmacnia ściany naczyń włosowatych i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Dzieje się tak dzięki zawartej w nim substancji zwanej betaniną, która działa trochę jak kwas acetylosalicylowy i rozszerza tętnice wieńcowe.

Jednocześnie wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i stanowi skuteczną profilaktykę przeciwnowotworową. Znacząco wzmacnia również odporność, oczyszcza jelita i wspomaga ogólną detoksykację. Ponadto poprawia także trawienie i pracę wątroby oraz stymuluje produkcję czerwonych krwinek. Korzystnie wpływa również na zdrowie kości, skóry, włosów i paznokci oraz wspiera aktywność mózgu.

Miód zawiera rzadką substancję acetylocholinę, która rozszerza małe naczynia krwionośne, a tym samym obniża ciśnienie krwi.

Burak z miodem

Najpierw dokładnie umyj buraka, usuń skórkę i drobno zetrzyj. Następnie dodaj dobrej jakości miód według własnego gustu i odstaw na chwilę. Zdrową sałatkę możesz doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny, odrobiną soli i pieprzu, ale także ziarnami sezamu lub orzechami włoskimi.