Powszechnie wiadomo, że dieta jest podstawą profilaktyki cukrzycy. Jednak niektóre konkretne produkty mają niepowtarzalną zdolność obniżania poziomu cukru we krwi. Stwierdzono, że jedno zioło, które jest pełne przeciwutleniaczy, obniża poziom glukozy we krwi w zaledwie 30 minut.
Liczba zachorowań na cukrzycę rośnie w zawrotnym tempie, częściowo dlatego, że choroba jest nierozerwalnie związana z otyłością. Instytucje zdrowotne na całym świecie jasno stwierdziły, że odpowiednia dieta zapewnia najlepszą ochronę przed chorobą.
Podczas gdy niektóre pokarmy są odradzane, inne są polecane ze względu na ich działanie obniżające poziom glukozy we krwi. Żeń-szeń, który można spożywać w niezliczonych formach może obniżyć poziom cukru we krwi w zaledwie 30 minut.
Porady wydane przez Harvard Health zawierają ogólny zarys żywności, której należy unikać w celu zapobiegania cukrzycy. Autor twierdzi, że węglowodany należy wybierać mądrze, „najlepiej z warzyw, produktów pełnoziarnistych i owoców”.
„Unikaj wysokorafinowanych węglowodanów, takich jak biały chleb, makaron i ryż, a także słodyczy, napojów bezalkoholowych z cukrem. „Rafinowane węglowodany mają tendencję do powodowania ostrych skoków cukru we krwi i mogą zwiększać poziom trójglicerydów we krwi”.
Na szczęście inne pokarmy wykazywały przeciwny wpływ na poziom glukozy we krwi, pomagając im w krótkim czasie spaść.
Na przykład żeń-szeń, roślina korzeniowa zachwalana ze względu na swoje właściwości przeciwcukrzycowe, obniża poziom cukru we krwi w ciągu zaledwie pół godziny.
Jedno z badań opublikowanych w Journal of Medicinal Food wykazało znaczny spadek poziomu glukozy we krwi 30 minut po tym, jak grupa osób na czczo spożyła koreańską odmianę czerwonego żeń-szenia.
Badanie jest jednym z wielu potwierdzających, że zarówno azjatycki, jak i amerykański żeń-szeń obniżają poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzycę typu 2.
Autorzy zauważyli: „Badania te sugerują, że ekstrakt z żeń-szenia amerykańskiego jest skuteczny i bezpieczny jako dodatkowa terapia w leczeniu cukrzycy typu 2”. Ogólnie jednak żeń-szeń rzadko wykazywał znaczący wpływ na HbA1C, insulinę na czczo lub insulinooporność.
Efekty te można przypisać rozpuszczalnemu błonnikowi żeń-szenia, który wiąże się z lipidami w przewodzie pokarmowym i wyciąga je z organizmu. Zauważono również, że lecznicze zastosowanie ekstraktu może również leczyć nadciśnienie.
Obniżenie ciśnienia skurczowego pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Wysokie stężenie przeciwutleniaczy oznacza, że może również wzmocnić tarczę odpornościową organizmu.
Ta ochrona antyoksydacyjna z kolei może powstrzymać produkcję nieprawidłowych komórek i wzrost, archetypowy mechanizm raka. W ochronie komórek naukowcy ustalili, że żeń-szeń może obniżyć ryzyko zachorowania na raka o 16 procent.
Długotrwałe stosowanie lub wysokie dawki żeń-szenia mogą jednak prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych, dlatego ostrożne przyjmowanie jest uzasadnione. Doniesienia o skutkach ubocznych suplementacji żeń-szeniem obejmują biegunkę, bezsenność, bóle głowy, szybkie bicie serca, wahania ciśnienia krwi i tkliwość.