Strona głównaZdrowieCzy cytryny są dobre na cukrzycę? 5 imponujących korzyści

Czy cytryny są dobre na cukrzycę? 5 imponujących korzyści

Cytryny dzięki cudownej cytrusowej świeżości mogą ożywić każdy posiłek. Jednak sok i miąższ cytryny mają więcej składników odżywczych, niż się wydaje. Niektóre z nich przynoszą korzyści osobom z cukrzycą.

Jak dobre są cytryny na cukrzycę? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć!

1. Witamina C w cytrynach może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi

Naukowcy odkryli silną odwrotną zależność między poziomem witaminy C w organizmie, a ryzykiem wystąpienia cukrzycy. Odkryli również, że spożycie owoców i warzyw w pewnym stopniu zmniejszyło ryzyko zachorowania na cukrzycę, podkreślając znaczenie diety bogatej w świeże produkty.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która zapewnia prawie 50% dziennej wartości witaminy, cytryny są idealnym kandydatem do pomocy w zwiększeniu poziomu tej witaminy.

2. Zawartość błonnika reguluje poziom glukozy i zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z sercem

Cytryna zawiera cenne 2,4 grama błonnika w miąższu, co stanowi około 9,6% dziennego zapotrzebowania. Dla diabetyków zwiększenie spożycia błonnika jest ważne ze względu na podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Diety bogate w błonnik mogą poprawić kontrolę glikemii, zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę, obniżyć poziom trójglicerydów, a nawet pomóc w odchudzaniu. Takie diety mogą również pomóc poprawić kontrolę metaboliczną diabetyków, a nawet obniżyć poziom ciśnienia krwi.

3. Potas w cytrynach zwalcza także problemy z sercem

Potas może obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko udarów i zawałów serca – wszystkie problemy diabetyków mogą być bardziej podatne na choroby ze względu na ich stan. Jednym z możliwych wyjaśnień sercowo-naczyniowych korzyści zdrowotnych jest to, że zmniejsza ona stwardnienie tętnic (miażdżycę tętnic).

4. Ciepła woda cytrynowa, aby wspomóc trawienie

Jako osoba cierpiąca na cukrzycę musisz mieć dobrze funkcjonujący układ trawienny. Niedostatecznie kontrolowana cukrzyca może wpływać na inne układy organizmu, w tym układ trawienny.

Między innymi może to powodować refluks żołądkowy i gastroparezę, co powoduje powolne trawienie pokarmu i wolniejsze opróżnianie żołądka. Chociaż istnieją leki, które przyspieszają opróżnianie żołądka, woda z cytryny może zaoferować bardziej naturalną drogę.

5. Cytryna jest również składnikiem niskokalorycznym

Jako cukrzyk możesz czasami mieć trudności ze znalezieniem sposobów na uzyskanie pożywienia bez spożywania zbyt dużej ilości cukru, węglowodanów lub kalorii. Cytryna jest jedną z tych niskotłuszczowych i niskokalorycznych potraw, które można swobodnie spożywać jako sos sałatkowy zamiast tłustego majonezu lub jako baza do domowej lemoniady zamiast słodkiej sody.

Jak stosować cytryny w diecie?

Oto kilka sposobów wykorzystania cytryn w diecie. Przekonasz się, że owoce cytrusowe są dość wszechstronne i naprawdę odświeżają każdy posiłek swoim wspaniałym smakiem.

Wybierz najprostsze rozwiązanie sok z cytryny lub ciepłą wodę z cytryną.

Niskokaloryczny sos do sałatek zamiast majonezu. Wystarczy dodać odrobinę oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu.

Używaj jej do przyprawiania grillowanego mięsa, ryb lub drobiu – jest znacznie mniej kaloryczna i praktycznie pozbawiona tłuszczu w porównaniu do sosów do grillowania.

Za dużo cytryny może powodować problemy, więc nie przesadzaj!

Podobnie jak w przypadku wszystkich naturalnych środków, również cytryna musi być spożywana z umiarem, z powodu niektórych potencjalnych skutków ubocznych.

Zbyt dużo cytryny może powodować zgagę u niektórych osób, chociaż nie ma naukowych dowodów na poparcie tego.

Biegunka i łagodne nudności były związane z przyjmowaniem suplementów witaminy C, chociaż nie może to wynikać z cytryn.

Alergia na owoce cytrusowe również nie jest rzadka, więc sprawdź, czy nie masz żadnych niepożądanych reakcji na sok lub owoce.

Kwaśna natura cytryny może również powodować erozję szkliwa zębów, więc jeśli regularnie jesz cytrynę płucz usta po spożyciu lub pij rozcieńczony sok z cytryny.

Spożywanie dużych ilości witaminy C wiąże się ze zwiększonym ryzykiem tworzenia się kamieni nerkowych u osób zagrożonych tworzeniem się kamienia szczawianowego.

I wreszcie, nie używaj cytryny ani soku z cytryny jako zamiennika leczenia lekami przepisanymi przez lekarza.

Zobacz Też: