Czarny pieprz ostrą przyprawą o wielu zaletach zdrowotnych. W rzeczywistości jest on szeroko stosowany w medycynie ajurwedyjskiej.
Ma aktywny składnik o nazwie piperyna, który nadaje czarnemu pieprzowi charakterystyczny smak.
Dodatkowo zawiera żelazo, potas, wapń, magnez, mangan, cynk, chrom, witaminy A i C oraz inne składniki odżywcze.
Pieprz czarny zwykle dodaje się do pikantnych potraw po zakończeniu gotowania, w przeciwnym razie jego lotne oleje mają tendencję do parowania i osłabienia smaku. Świeżo zmielony czarny pieprz ma najwięcej smaku.
Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych związanych z czarnym pieprzem.
1. Zwiększa wchłanianie substancji odżywczych
Piperyna w pieprzu czarnym zwiększa biodostępność różnych składników odżywczych, takich jak witaminy A i C, selen, beta-karoten i inne, poprawiając w ten sposób ogólny stan zdrowia. Biodostępność odnosi się do ilości składnika odżywczego lub suplementu, który jest wchłaniany przez organizm.
Na przykład naukowcy odkryli, że może on podnieść dwu-krotnie biodostępność kurkuminy złożonej (występującej w kurkumie). Kurkumina pomaga zwalczać raka , infekcje i stany zapalne.
Co więcej piperyna stymuluje transportery aminokwasów w wyściółce jelitowej i hamuje enzymy, które pomagają metabolizować składniki odżywcze. Zapobiega to także usuwaniu substancji z komórek i zmniejsza aktywność jelitową, dzięki czemu więcej substancji dostaje się do organizmu w aktywnej formie i pozostaje dostępne do użycia.
2. Poprawia trawienie
Czarny pieprz pobudza kubki smakowe i zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co z kolei wspomaga prawidłowe trawienie. Co ciekawe, większość problemów trawiennych jest spowodowana brakiem kwasu solnego, a nie jego nadmiernymi ilościami.
Poprawiając trawienie, czarny pieprz łagodzi takie problemy, jak kolka, wzdęcia, niestrawność, wzdęcia i zaparcia. Ma również właściwości antybakteryjne, które pomagają w leczeniu chorób jelit spowodowanych przez bakterie.
3. Stymuluje apetyt
Oprócz dodawania smaku do potraw i promowania trawienia, czarny pieprz działa jako stymulator apetytu. Badania wykazały, że czarny pieprz pomaga poprawić apetyt poprzez stymulację węchową. To czyni go doskonałym, prostym lekarstwem dla osób o słabym apetycie.
Ajurwedyjski środek specjalnie do tego celu wymaga spożywania mieszaniny pół łyżeczki czarnego pieprzu i jednej łyżki proszku jagodowego (gur). Przyjmuj to lekarstwo regularnie, dopóki nie zobaczysz poprawy.
4. Ułatwia odchudzanie
Mimo że pobudza apetyt, czarny pieprz może również pomóc w zrzuceniu wagi . Zewnętrzna warstwa pieprzu zawiera składniki odżywcze, które sprzyjają rozpadowi komórek tłuszczowych.
Badanie wpływu piperyny na metabolizm myszy w 2010 roku wykazało, że hamuje gromadzenie się tłuszczu w organizmie. Ponadto dzięki poprawie metabolizmu, ten beztłuszczowy pokarm może pomóc spalić kalorie.
Ponadto jako zioło moczopędne i napotne, wspomaga oddawanie moczu, co z kolei pomaga wypłukiwać toksyny i nadmiar wody z organizmu.
5. Łagodzi gazy
Będąc wiatroodpornym, czarny pieprz łagodzi gaz żołądkowy, a także pomaga zapobiegać tworzeniu się gazów.
- Jeśli jesteś podatny na gaz żołądkowy, spróbuj przyprawić jedzenie czarnym pieprzem zamiast chili w proszku lub papryką.
- Aby wyleczyć niestrawność i ociężałość w żołądku, możesz wypić szklankę maślanki zmieszanej z jedną czwartą łyżeczki czarnego pieprzu.
- Możesz także masować brzuch olejem z czarnego pieprzu wymieszanym z olejem nośnym (olejem bazowym), aby złagodzić ból gazowy.
6. Zatkany nos
Czarnego pieprzu można użyć do oczyszczenia zatkanego nosa, ponieważ pomaga to w rozluźnieniu flegmy. Ma również właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dlatego czarny pieprz jest zawarty w różnych lekach na kaszel i przeziębienie.
- Po prostu wypij szklankę letniej wody zmieszanej z pół łyżki pieprzu w proszku, dwa lub trzy razy dziennie, aby oczyścić układ oddechowy.
- Alternatywnie możesz spróbować inhalacji parowej z garnka z gorącą wodą zmieszanego z czarnym pieprzem i olejem eukaliptusowym.
- Innym prostym lekarstwem jest wąchanie mieszaniny czarnego pieprzu i kilku kropli oleju sezamowego. Będzie wywoływać kichanie, ale oczyścić zatoki.
7. Walka z artretyzmem
Piperyna obecna w pieprzu czarnym jest bardzo korzystna w leczeniu zapalenia stawów ze względu na jego właściwości przeciwzapalne i działa przeciw zapaleniu stawów.
Ponadto ta wspaniała przyprawa poprawia krążenie, zapobiegając lub zmniejszając ból stawów spowodowany złym krążeniem. Naukowcy odkryli również, że czarny pieprz pomaga zmniejszyć odczuwanie bólu i objawów artretycznych.
8. Walczy z rakiem i zapobiega innym chorobom
Czarny pieprz ma właściwości przeciwutleniające, które zwalczają raka, szczególnie raka okrężnicy i piersi. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie St. Louis w Missouri wykazało, że czarny pieprz może pomóc w hamowaniu proliferacji komórek okrężnicy ze względu na jej znaczącą aktywność antyproliferacyjną. Ponadto jego zawartość polifenoli chroni przed wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą i chorobami układu krążenia.
9. Działa jako naturalny środek przeciwdepresyjny
Piperyna w czarnym pieprzu działa jako środek przeciwdepresyjny poprzez zwiększenie produkcji serotoniny. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem ważnym dla regulacji nastroju. Niski poziom serotoniny wiąże się z depresją.
Co więcej, piperyna zwiększa beta-endorfiny w mózgu i promuje klarowność umysłu. Endorfiny działają jako naturalne środki przeciwbólowe i środki poprawiające nastrój. Redukują stres i promują uczucie dobrego samopoczucia, które łagodzi niepokój i melancholię. Dodajcie więc czarny pieprz do codziennych posiłków, aby poprawić funkcjonowanie poznawcze i podnieść nastrój.
10. Leczy problemy z zębami i dziąsłami
Ponieważ zmniejsza ból i stany zapalne, można użyć czarnego pieprzu wraz z solą, aby zmniejszyć stan zapalny dziąseł i problemy takie jak nieświeży oddech i krwawiące dziąsła.
- Po prostu wymieszaj równe ilości soli i pieprzu w kilku kroplach wody i masuj dziąsła mieszanką.
- Aby złagodzić ból zęba, wymieszaj szczyptę proszku pieprzu czarnego w oleju z goździków i nałóż na dotknięty obszar.