Czerwona cebula jest przez wielu kochana, ale z drugiej strony znienawidzona i to w równym stopniu, ale jej korzyści zdrowotne są bezkonkurencyjne.

Co najważniejsze powinniśmy ją spożywać na surowo, gdyż gotowanie jej niszczy większość pozytywnych korzyści zdrowotnych.
W tym artykule chcemy przedstawić 7 powodów, dla których czerwona cebula jest korzystna dla twojego zdrowia i powinna być włączona do codziennej diety.
Hamuje wzrost komórek rakowych
Wysoka zawartość związków siarki w cebuli chroni ciało przed wrzodami i różnymi nowotworami. Będzie ona również zwalczać bakterie w drogach moczowych.
Kontroluje cukrzycę
Surowa cebula zwiększa produkcję insuliny. Jest ona idealna dla osób chorych na cukrzycę.
Leczy zaparcia
Cebula posiada błonnik, które pomaga w zaparciach, ponieważ usuwa toksyny z jelit.
Łagodzi ból gardła
Sok z cebuli jest skuteczny w przeziębieniach i bólach gardła.
Krwotok z nosa
Wąchając czerwoną cebulę może w krótkim czasie zatrzymać krwawienie z nosa.
Chroni serce
Cebula kontroluje wysokie ciśnienie krwi i zabezpiecza przed chorobą wieńcową.
Kontroluje poziom cholesterolu
Surowe cebule są skuteczne w kontrolowaniu poziomu cholesterolu i obniżaniu złego cholesterolu (LDL).