Większość ludzi woli spożywać zieloną kapustę nie wiedząc, że czerwona jest znacznie od niej zdrowsza. To wspaniałe warzywo jakim jest czerwona kapusta dostarcza naszemu organizmowi więcej witamin i minerałów niż ta, którą częściej spożywamy.
W wykazano, że czerwona kapusta zawiera około 6-8 razy więcej witaminy C niż zielona, a także jest bardziej bogata w wapń, potas, żelazo, witaminy z grupy B i beta-karoten.
Właściwości lecznicze czerwonej kapusty:
[quads id=8]
-Pomaga wyleczyć wrzody żołądka
-Tworzy przeciwciała w przypadku wrodzonych wad genetycznych
-Chroni przed nadmiernym wytwarzaniem kwasu żołądkowego
-Reguluje ciśnienie
-Zwiększa płodność u mężczyzn
Zapewnia także piękną skórę i dobry wygląd. Duże ilości witaminy C są niezbędne w produkcji kolagenu. Częste spożywanie kapusty zwłaszcza w zimie pomaga utrzymać zdrową i lśniącą skórę.
Korzystna jest także w leczeniu trądziku, ponieważ daje szybsze rezultaty niż zielona. Przyjmuje się także, że czerwona kapusta jest korzystna w budowaniu zdrowego mózgu i zdrowego mięśnia sercowego.
100g czerwonej kapusty zawiera:
[quads id=10]
-31 kalorii
-27 mg. sodu
-1,43 g. białka
-0,16 g. tłuszczu
-0 cholesterolu
-243 mg. potasu
-7,37 g. węglowodanów
Korzyści zdrowotne czerwonej kapusty:
Lekarstwo na anemię
[quads id=7]
W przypadku anemii należy spożywać 2-3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z kapusty czerwonej codziennie.
Syrop na kaszel
[quads id=9]
Sok wyciśnięty z czerwonej kapusty pomaga łagodzić kaszel. 100 ml soku z kapusty czerwonej miesza się z 120 g cukru.
Zmniejsza ból i obrzęk
[quads id=5]
Wystarczy umieścić liście kapusty w miejscu występowania urazu lub obrzęku.
Lekarstwo na kaca
[quads id=4]
Weź dwie łyżki soku z czerwonej kapusty w celu zmniejszenia i całkowitego usunięcia kaca.
Lekarstwo na wrzody żołądka
[quads id=3]
W przypadku wrzodów pacjent powinien spożywać regularne świeżo wyciskany sok z czerwonej kapusty do czasu, aż jego sytuacja się poprawi.