Czerwona kapusta kilka razy zdrowsza niż zielona

Udostępnij:

Większość ludzi woli spożywać zieloną kapustę nie wiedząc, że czerwona jest znacznie od niej zdrowsza. To wspaniałe warzywo jakim jest czerwona kapusta dostarcza naszemu organizmowi więcej witamin i minerałów niż ta, którą częściej spożywamy.

W wykazano, że czerwona kapusta zawiera około 6-8 razy więcej witaminy C niż zielona, a także jest bardziej bogata w wapń, potas, żelazo, witaminy z grupy B i beta-karoten.

Właściwości lecznicze czerwonej kapusty:

-Pomaga wyleczyć wrzody żołądka
-Tworzy przeciwciała w przypadku wrodzonych wad genetycznych
-Chroni przed nadmiernym wytwarzaniem kwasu żołądkowego
-Reguluje ciśnienie
-Zwiększa płodność u mężczyzn

Zapewnia także piękną skórę i dobry wygląd. Duże ilości witaminy C są niezbędne w produkcji kolagenu. Częste spożywanie kapusty zwłaszcza w zimie pomaga utrzymać zdrową i lśniącą skórę.

Korzystna jest także w leczeniu trądziku, ponieważ daje szybsze rezultaty niż zielona. Przyjmuje się także, że czerwona kapusta jest korzystna w budowaniu zdrowego mózgu i zdrowego mięśnia sercowego.

100g czerwonej kapusty zawiera:


-31 kalorii
-27 mg. sodu
-1,43 g. białka
-0,16 g. tłuszczu
-0 cholesterolu
-243 mg. potasu
-7,37 g. węglowodanów

Korzyści zdrowotne czerwonej kapusty:

Lekarstwo na anemię

W przypadku anemii należy spożywać 2-3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z kapusty czerwonej codziennie.

Syrop na kaszel



Sok wyciśnięty z czerwonej kapusty pomaga łagodzić kaszel. 100 ml soku z kapusty czerwonej miesza się z 120 g cukru.

Zmniejsza ból i obrzęk

Wystarczy umieścić liście kapusty w miejscu występowania urazu lub obrzęku.

Lekarstwo na kaca

Weź dwie łyżki soku z czerwonej kapusty w celu zmniejszenia i całkowitego usunięcia kaca.

Lekarstwo na wrzody żołądka


W przypadku wrzodów pacjent powinien spożywać regularne świeżo wyciskany sok z czerwonej kapusty do czasu, aż jego sytuacja się poprawi.

podobne artykuły