Strona głównaZdrowieCzerwona kapusta kilka razy zdrowsza niż zielona

Czerwona kapusta kilka razy zdrowsza niż zielona

Większość ludzi woli spożywać zieloną kapustę nie wiedząc, że czerwona jest znacznie od niej zdrowsza. To wspaniałe warzywo jakim jest czerwona kapusta dostarcza naszemu organizmowi więcej witamin i minerałów niż ta, którą częściej spożywamy.

W wykazano, że czerwona kapusta zawiera około 6-8 razy więcej witaminy C niż zielona, a także jest bardziej bogata w wapń, potas, żelazo, witaminy z grupy B i beta-karoten.

Właściwości lecznicze czerwonej kapusty:

-Pomaga wyleczyć wrzody żołądka
-Tworzy przeciwciała w przypadku wrodzonych wad genetycznych
-Chroni przed nadmiernym wytwarzaniem kwasu żołądkowego
-Reguluje ciśnienie
-Zwiększa płodność u mężczyzn

Zapewnia także piękną skórę i dobry wygląd. Duże ilości witaminy C są niezbędne w produkcji kolagenu. Częste spożywanie kapusty zwłaszcza w zimie pomaga utrzymać zdrową i lśniącą skórę.

Korzystna jest także w leczeniu trądziku, ponieważ daje szybsze rezultaty niż zielona. Przyjmuje się także, że czerwona kapusta jest korzystna w budowaniu zdrowego mózgu i zdrowego mięśnia sercowego.

100g czerwonej kapusty zawiera:

-31 kalorii
-27 mg. sodu
-1,43 g. białka
-0,16 g. tłuszczu
-0 cholesterolu
-243 mg. potasu
-7,37 g. węglowodanów

Korzyści zdrowotne czerwonej kapusty:

Lekarstwo na anemię

W przypadku anemii należy spożywać 2-3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z kapusty czerwonej codziennie.

Syrop na kaszel

Sok wyciśnięty z czerwonej kapusty pomaga łagodzić kaszel. 100 ml soku z kapusty czerwonej miesza się z 120 g cukru.

Zmniejsza ból i obrzęk

Wystarczy umieścić liście kapusty w miejscu występowania urazu lub obrzęku.

Lekarstwo na kaca

Weź dwie łyżki soku z czerwonej kapusty w celu zmniejszenia i całkowitego usunięcia kaca.

Lekarstwo na wrzody żołądka

W przypadku wrzodów pacjent powinien spożywać regularne świeżo wyciskany sok z czerwonej kapusty do czasu, aż jego sytuacja się poprawi.


TO CI SIĘ SPODOBA:

TOP 5

podobne artykuły