Natura oferuje wiele korzystnych dla zdrowia substancji, a wśród nich z pewnością można zaliczyć miód i kurkumę. Każdy z tych składników sam w sobie jest cenny i potrafi uporać się z niejedną komplikacją zdrowotną, jednak w połączeniu powstaje tzw. złoty miód, który oferuje jeszcze więcej.
Ten mocny i bezkompromisowy duet wspomoże organizm przy problemach z trawieniem, wspomoże odporność i sprawdzi się nie tylko na przeziębienia, ale także pomaga w gojeniu się ran i walce ze stanami zapalnymi.
Miód
Dar natury, który jest niezastąpiony, a wręcz przeciwnie może być odpowiednim zamiennikiem cukru w wielu przepisach, a także zwykłego słodzenia.
Jest znacznie zdrowszy dla organizmu i może pomóc zwiększyć odporność i pomóc w leczeniu stanów zapalnych w organizmie (szczególnie w połączeniu z cynamonem).
Jeśli nie uda Ci się na czas wzmocnić swojej odporności i dokucza Ci kaszel, to miód będzie skutecznym pomocnikiem również w tym problemie.
Dodatkowo ma też właściwości antybakteryjne, dzięki czemu skutecznie leczy również oparzenia czy wspomaga zdrowie serca.
Kurkuma
Bez wątpienia kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Za ojczyznę tej rośliny uważa się Azję Południową i większość z Was zna ją zapewne przynajmniej jako integralną część przyprawy curry.
Kurkuma charakteryzuje się żółto-pomarańczową barwą i oprócz wspaniałego smaku zapewnia także wiele korzyści zdrowotnych, głównie dzięki zawartości przeciwutleniaczy.
Kurkuma wspomaga prawidłowe trawienie, pomaga przy stanach zapalnych i bólach, a także wspomaga odporność.
Mocne połączenie miodu i kurkumy
Połączenie tych dwóch silnych, naturalnych składników tworzy tzw. złoty miód. Złocisty jest nie tylko w swojej barwie, ale przede wszystkim w swoim bezcennym działaniu.
Można go stosować w celu wsparcia odporności nawet podczas przeziębienia. Ma także swoje zastosowanie w leczeniu problemów trawiennych, u osób cierpiących na astmę, ale także poprawia pracę mózgu i pomaga w gojeniu ran.
Przygotowanie
Jak już wspomniano, do przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki. Doświadczenie zaleca, aby do przygotowania nie używać metalowej łyżki, ale najlepiej drewnianej.
Wystarczy, że do miski wsypiecie 2-3 łyżki kurkumy, dodacie 100 g miodu i wszystko dokładnie wymieszacie.
Można przyjmować jedną łyżeczkę rano i jedną wieczorem. Inną możliwością spożycia jest użycie herbaty.
Najodpowiedniejszą opcją jest zielona herbata, ale to zależy od Twojego wyboru, wystarczy dodać jedną łyżeczkę złotego miodu, a herbata nabierze zupełnie nowego wymiaru, wręcz terapeutycznego.