Strona głównaZdrowieDaj mi 10 minut, a powiem ci całą prawdę o soli himalajskiej

Daj mi 10 minut, a powiem ci całą prawdę o soli himalajskiej

Sól odgrywa ważną rolę w naszym życiu. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że istnieją znaczące różnice między standardową, gotowaną i rafinowaną solą. Różnice te mogą mieć duży wpływ na nasze zdrowie.

Jednym szczególnym rodzajem soli jest kryształowa sól himalajska. Jest to znacznie lepsza odmiana tradycyjnej soli jodowanej i jest wolna od toksyn i zanieczyszczeń.

Początki soli himalajskiej

Himalajski łańcuch górski rozciąga się przez Nepal, Chiny, Pakistan, Afganistan, Myanmar, Bhutan i Indie. Czasami Himalaje kojarzą się z Mount Everest, najwyższym szczytem górskim na świecie.

Miliony lat temu krystalizowane złoża soli morskiej głęboko w Himalajach pokryte były lawą. Lawa chroniła sól przed różnymi toksynami i zanieczyszczeniami. Uważa się więc, że himalajska różowa sól jest najczystszym rodzajem soli, jaki można znaleźć na ziemi. Obecnie jest ręcznie wydobywana z gór, a następnie dostarczana do lokalnych sklepów.

Dlaczego sól himalajska jest różowa?

Odcienie bieli, czerwieni i różu wskazują, że sól jest bogata w bogate w energię żelazo i minerały.

Korzyści z soli himalajskiej

Ponieważ owoce i warzywa są wypełnione witaminami i minerałami, sól ta jest wypełniona ważnymi minerałami, które naturalnie występowały w obrębie sodu w synergii.

Synergia to proces, w którym wiele elementów wytwarza efekt, który jest inny, a nawet większy niż suma ich indywidualnych efektów.

Jod

Naturalnie występujące sole są bogate w jod, minerał, którego nie trzeba sztucznie dodawać.

Mniejsze zużycie sodu na porcję

Różowa sól himalajska zawiera te same składniki, co sól kuchenna, ale ma większą strukturę krystaliczną niż sól rafinowana. Objętościowo sól zawiera mniej sodu na ¼ łyżeczki.

Bogata w ponad 80 minerałów i pierwiastków

Sól himalajska jest wypełniona minerałami upakowanymi kryształami, które naturalnie powstają w ziemi. Zawiera 85,62% chlorku sodu i 14,38% innych śladowych minerałów, takich jak magnez, siarczan, potas, wapń, bromek, wodorowęglan, fluorek i boran.

Z tych powodów himalajska różowa sól może:

Zwiększyć nawodnienie
Utwórz bilans elektrolitowy
Reguluj zawartość wody w komórkach i poza nimi
Zapobiegać skurczom mięśni
Zrównoważyć pH
Stymuluj prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu
Wzmocnić kości
Pomóc jelitom wchłonąć składniki odżywcze
Obniżyć ciśnienie krwi
Poprawić krążenie
Wyeliminować i rozpuścić osad, aby usunąć toksyny

Uważa się również, że różowa sól himalajska zmniejsza oznaki starzenia, wspomaga libido i detoksykuje organizm z metali ciężkich.

Różowa sól kontra sól morska

Chociaż różowa sól pochodzi z gór, to technicznie jest to również sól morska. Faktem jest, że pochodzi ze słonego jeziora lub oceanu. Jednak ten typ jest najczystszą formą soli morskiej. Sól rafinowana jest pozbawiona wszystkich minerałów z wyjątkiem chlorków i sodu, ale jest także chemicznie bielona, ​​czyszczona i podgrzewana w wysokich temperaturach.

Podczas tych procesów jest ona traktowana środkami przeciwzbrylającymi, które zapobiegają mieszaniu się soli z wodą w pojemniku na sól. Tak więc środki te zapobiegają rozpuszczaniu soli w naszym ciele i powodowaniu gromadzenia się soli w tkankach i narządach, co później powoduje poważne problemy zdrowotne.

Ponadto dodany jod jest zwykle syntetyczny, co jest trudne dla organizmu w prawidłowy sposób.

Zobacz Też: