ZdrowieZawał serca: najlepsza dieta obniżająca ciśnienie krwi i cholesterol, aby zapobiec chorobie

Zawał serca: najlepsza dieta obniżająca ciśnienie krwi i cholesterol, aby zapobiec chorobie

Zawał serca jest zwykle poprzedzony chorobą serca, która jest spowodowana wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu i otyłością. Jedna dieta może pomóc w rozwiązaniu ich wszystkich.

[quads id=8]

Dr Alona Pulde mówi, że przejście na „pełną żywność, dietę roślinną” może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Zwana inaczej dietą wegańską, przestrzeganie takiego planu żywieniowego prowadzi do poprawy zdrowia serca.

dieta zawał serca

Dr Pulde wyjaśnił: „Zdrowie serca zacznie się poprawiać wraz z obniżeniem ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.

[quads id=10]

„Te zmiany zaczynają się również pojawiać w ciągu pierwszego tygodnia [stosowania diety wegańskiej] i będą się utrzymywać z czasem”. Dr Pulde dodał: „Utrata wagi to coś innego, co zaczyna się wkrótce po przejściu na zdrową dietę roślinną.

„Wynika to z faktu, że pokarmy roślinne są bardziej rozrzedzone kalorycznie oraz z wysoką gęstością składników odżywczych, zawartością błonnika i wody.

[quads id=9]

„To wszystko pomaga regulować nasze sygnały głodu, aby odpowiednio sygnalizować sytość, abyśmy nie konsumowali nadmiernie”.

Zmniejszając czynniki ryzyka związane z chorobami serca – wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i otyłość – znacznie zmniejsza się ryzyko zawału serca.

[quads id=5]

Inne korzyści zdrowotne obejmują znormalizowany poziom cukru we krwi, poprawę zdrowia skóry, zmniejszenie stanu zapalnego, lepsze krążenie i zdrowszy mikrobiom.

Dr Pulde powiedział: „Badania pokazują, że dieta roślinna jest korzystna w promowaniu rozwoju bardziej zróżnicowanego i stabilnego mikrobiomu, aby lepiej wspierać nasz układ trawienny.

[quads id=4]

„Ponadto, ponieważ większość komórek odpornościowych organizmu żyje w jelitach, silny mikrobiom pomaga wspierać optymalny stan naszego układu odpornościowego”.

Łatwe wegańskie zamiany żywności

[quads id=3]
  • Zamień mleko krowie na mleko sojowe, owsiane, migdałowe lub konopne
  • Zamień kurczaka i wołowinę na tofu
  • Zamień masło (w wypiekach) na mus jabłkowy i siemię lniane
  • Zamień burgery wołowe na burgery z czarnej fasoli lub z soczewicy

Choroba serca

Choroba niedokrwienna serca „występuje, gdy przepływ krwi bogatej w tlen do mięśnia sercowego jest zablokowany lub zmniejszony”, wyjaśnił NHS.

[quads id=7]

Nadwyrężenie mięśnia sercowego prowadzi do:

  • Zawału serca
  • Niewydolności serca.

Oprócz wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu i otyłości – z czym wszystkim można sobie poradzić, stosując dietę wegańską – istnieją inne czynniki ryzyka, o których należy pamiętać.

Na przykład palenie jest „istotnym” czynnikiem ryzyka chorób serca. „Szkodliwe substancje w tytoniu mogą uszkadzać i zwężać naczynia krwionośne” – wyjaśniła państwowa służba zdrowia. Rodzinna historia chorób serca jest również czynnikiem ryzyka, chociaż nie można tego zmienić.

Osoby, które mają bliskiego krewnego, na przykład rodzica lub rodzeństwo, u których zdiagnozowano chorobę serca przed 55 rokiem życia są bardziej narażone na tę chorobę. Mężczyźni są również bardziej narażeni na rozwój chorób serca w młodszym wieku niż kobiety.

Chociaż niektórych czynników ryzyka nie można zmienić, te, które można modyfikować mogą pomóc uratować życie, jeśli masz je pod kontrolą.