Czosnek, jedno z najbardziej korzystnych dla zdrowia warzyw jest używane na całym świecie od tysięcy lat. Oprócz tego, że jest składnikiem kuchennym, czosnek jest również istotną częścią wielu naturalnych środków ze względu na jego silne właściwości lecznicze.
Po pierwsze, zmiażdżony, posiekany lub mielony czosnek uwalnia allicynę, związek siarki organicznej, który przyczynia się do charakterystycznego smaku i zapachu czosnku.
Co więcej pojedynczy ząbek czosnku zawiera 5 mg wapnia, 12 mg potasu i ponad 100 związków siarki co sprawia, że to warzywo jest znacznie lepsze niż jakiekolwiek pigułki lub suplementy.
Jedzenie surowego czosnku na czczo jest najlepszym sposobem na maksymalizację korzyści zdrowotnych.
Dlaczego jedzenie czosnku na pusty żołądek jest dobre dla zdrowia?
Jest to silny naturalny antybiotyk.
Aktywne składniki czosnku sprawiają, że jest to silny antybiotyk, który skutecznie zapobiega i zmniejsza nasilenie typowych chorób, takich jak grypa i przeziębienie. Jest jeszcze bardziej skuteczny, gdy jest spożywany przed śniadaniem, ponieważ bakterie i wirusy są bezpośrednio narażone na jego moc, co osłabia ich szkodliwe działanie.
Obniża ciśnienie krwi.
Liczne badania potwierdzają, że czosnek stabilizuje wysokie ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie.
Łagodzi stany zapalne.
Według kilku badań stwierdzono, że silne właściwości przeciwzapalne czosnku skutecznie łagodzą ból i stany zapalne. Przeciwzapalne działanie czosnku jest często porównywane z ibuprofenem.
Poprawia krążenie.
Oprócz dobrze znanego działania antyseptycznego i antybiotykowego, czosnek jest również bardzo korzystny dla krążenia, ponieważ sprawia, że krew jest cieńsza i zmniejsza ryzyko tworzenia się skrzepów.
Czosnek obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL.
Liczne badania potwierdziły niesamowite zalety przyjmowania czosnku w związku z chorobami serca. Czosnek okazał się niezwykle skuteczny w zmniejszaniu złogów płytki aorty, które gromadzą się na ścianach żył twojego ciała, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy.
Zwiększa odporność.
Zjadanie ząbka czosnku rano poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego i sprawi, że będziesz mniej podatny na infekcje i bakterie, co jest szczególnie ważne w miesiącach zimowych.
Zwalcza wolne rodniki.
Czosnek jest silnym przeciwutleniaczem, który skutecznie eliminuje wolne rodniki w organizmie. Z drugiej strony akumulacja wolnych rodników może stanowić dobrą podstawę do mutacji komórek, tj. tworzenia komórek rakowych. Jedzenie surowego czosnku na czczo znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju raka.
Uwaga: Silne kwasy żołądkowe mogą zmniejszać działanie allicyny, substancji czynnej w czosnku, więc najpierw wypij szklankę wody, aby nieco obniżyć pH żołądka.
Ponadto jeśli jesteś uczulony na czosnek unikaj jedzenia go na surowo. W przypadku wystąpienia wysokiej temperatury ciała lub bólu głowy przestań go spożywać i skonsultuj się z lekarzem.