Większość ludzi nie może znieść kwaśnego smaku cytryn, w rzeczywistości niektórzy nie potrafią nawet myśleć o cytrynach bez krzywej miny i zmrużonych oczu.
Jednak te owoce cytrusowe oferują szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych – szkoda, aby nie skorzystać z nich po prostu dlatego, że nie znosisz kwaśnego smaku.
Istnieje jeden sposób, w jaki można nadal czerpać niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z cytryn, nie krzywiąc się na samą myśl o tym i połączyć je ze szklanką gorącej wody, ponieważ woda przejmuje większość kwaśnego smaku.
Czy woda z cytryny jest dla ciebie dobra?
Woda cytrynowa jest niezwykle orzeźwiająca i energetyzująca, plus to świetny wzmacniacz metabolizmu. Jednym z najobfitszych składników odżywczych w cytrynach jest witamina C.
Pojedyncza szklanka świeżego soku z cytryny zawiera 187% witaminy C (RDA zalecane dzienne spożycie)
Sok z cytryny jest również bogaty w potas, magnez i miedź.
Ale jest jeden wspólny błąd, który większość ludzi robi, gdy chodzi o cytryny – wyrzucają skórkę! Skórka z cytryny jest w rzeczywistości najbardziej pożywną częścią całego owocu.
Jeśli przygotowujesz wodę z cytryny przez wyciskanie soku z cytryny i mieszanie go z gorącą lub zimną wodą, robisz to w niewłaściwy sposób.
Idealny przepis na wodę z cytryny
Zdobądź dwie świeże cytryny.
Pokrój je w cienkie lub grube plastry według preferencji.
Wyciśnij kilka pokrojonych plasterków cytryn do wody.
Zetrzyj skórki wyciśniętych kawałków cytryny do wody.
Umieść pozostałe plasterki w swoim kubku.
Napełnij pojemnik wrzącą lub lodowatą wodą.
Woda cytrynowa korzyści zdrowotne
Jak wspomniano powyżej woda z cytryną oferuje szeroki zakres korzyści zdrowotnych. Po pierwsze jest bardzo kwaśna, co sprzyja zdrowemu trawieniu. Ponadto spowalnia wchłanianie pokarmów, chroni magazyny insuliny w ciele i zapewnia optymalne przetwarzanie żywności.
Ponadto woda cytrynowa zapobiega odkładaniu się odpadów i przyspiesza metabolizm.
Woda z cytryny to zawsze zwycięska kombinacja. Zacznij dzień od szklanki i chroń swoje zdrowie na wielu poziomach!