ZdrowieDlaczego nigdy nie należy wyrzucać pestki od awokado?

Dlaczego nigdy nie należy wyrzucać pestki od awokado?

Czy wiesz, że pestki awokado naładowane są wspaniałymi składnikami odżywczymi, które mogą przynieść wiele korzyści dla zdrowia organizmu?
W rzeczywistości nasiona awokado zawierają więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ, mają one możliwość dostarczyć organizmowi więcej błonnika rozpuszczalnego niż jakikolwiek inny dostępna dla Ciebie żywności na całym rynku spożywczym.

Główne korzyści pestek awokado

Zawierają odżywczy olej, który jest bogaty w antyoksydanty, 70% przeciwutleniaczy znajduje się w samych pestkach, a 30% w miąższu i skórze. Te antyoksydanty mają zdolność obniżania wysokiego poziomu złego cholesterolu i zapobiegają chorobom serca.

Działają one kojąco na wrzody żołądka, ponieważ ziarno zawiera związki fenolowe. Związki te mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Zawierają też flawonol, który jest przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed nowotworami.

Nasiona te mają zdolność walki z wolnymi rodnikami, które są głównym powodem starzenia się naszego organizmu. Jeśli chcesz spowolnić proces starzenia, pojawiania się plam starczych i zmarszczek spożywaj pestki awokado, gdyż mają one zdolność odbudowy kolagenu pod skórą, która dzięki temu pozostaje jędrna i ma młodzieńczy wygląd.

Przyczyniają się tez one do obniżania poziomu glukozy we krwi i pomagają utrzymać zdrową wagę.

W jaki sposób spożywać pestki awokado:

Umieść pestkę w plastikowym worku i przy użyciu na przykład tłuczka do mięsa rozkrusz je, następnie przełóż do blendera i miel tak długo, aż powstanie proszek. Tak powstały proszek możesz dodawać do zup, posypać kanapkę, itp.

Najnowsze

Popularne

Najnowsze