Strona główna Zdrowie Dlaczego nigdy nie należy wyrzucać pestki od awokado?

Dlaczego nigdy nie należy wyrzucać pestki od awokado?

Czy wiesz, że pestki awokado naładowane są wspaniałymi składnikami odżywczymi, które mogą przynieść wiele korzyści dla zdrowia organizmu?
W rzeczywistości nasiona awokado zawierają więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ, mają one możliwość dostarczyć organizmowi więcej błonnika rozpuszczalnego niż jakikolwiek inny dostępna dla Ciebie żywności na całym rynku spożywczym.

Główne korzyści pestek awokado

Zawierają odżywczy olej, który jest bogaty w antyoksydanty, 70% przeciwutleniaczy znajduje się w samych pestkach, a 30% w miąższu i skórze. Te antyoksydanty mają zdolność obniżania wysokiego poziomu złego cholesterolu i zapobiegają chorobom serca.
Działają one kojąco na wrzody żołądka, ponieważ ziarno zawiera związki fenolowe. Związki te mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Zawierają też flawonol, który jest przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed nowotworami.
Nasiona te mają zdolność walki z wolnymi rodnikami, które są głównym powodem starzenia się naszego organizmu. Jeśli chcesz spowolnić proces starzenia, pojawiania się plam starczych i zmarszczek spożywaj pestki awokado, gdyż mają one zdolność odbudowy kolagenu pod skórą, która dzięki temu pozostaje jędrna i ma młodzieńczy wygląd.

Przyczyniają się tez one do obniżania poziomu glukozy we krwi i pomagają utrzymać zdrową wagę.

W jaki sposób spożywać pestki awokado:

Umieść pestkę w plastikowym worku i przy użyciu na przykład tłuczka do mięsa rozkrusz je, następnie przełóż do blendera i miel tak długo, aż powstanie proszek. Tak powstały proszek możesz dodawać do zup, posypać kanapkę, itp.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Flawonoidy zawarte w soku z cytryny posiadają niesamowite właściwości przeciwutleniające i pomagają w walce z rakiem. Zapobiegają one nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy, niestrawności, gorączce, zaparciom i różnym...
Wysoki poziom cholesterolu i zatkane tętnice są bardzo powszechnym problemem na całym świecie, co jest dość niepokojące. Warunki te są główną przyczyną różnych problemów sercowo-naczyniowych,...
Zaprzestanie miesiączki u kobiety nazywa się menopauzą. Brak okresów przez 12 kolejnych miesięcy można medycznie zdefiniować jako menopauzę. Idealnie wskazuje to koniec okresu płodnego...
Chociaż nie stanowią śmiertelnego problemu, pieczenie w stopach jest dość powszechnym problemem, który może dotyczyć każdego na każdym etapie życia, niezależnie od płci i...
Przez setki lat wiele kultur używało soli Epsom czerpiąc różne korzyści z tego produktu. Poza tym, że stosuje się ją do czyszczenia w gospodarstwie domowym,...