Ten wspaniały owoc ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Kiwi ma okrągły kształt, jest pokryte brązową skórką, a środek wypełnia miąższ o zielonej barwie, który ma specyficzny, kwaskowaty smak i aromat.
Ten owoc często używany
[quads id=8]
jest do przygotowania wypieków, ciast, sałatek owocowych, lodów, jogurtów i soków owocowych. Kiwi podnosi odporność naszego organizmu, reguluje ciśnienie krwi, pomaga w trawieniu, chroni przed chorobami układu oddechowego, bólami głowy i stresem. Regularne spożywanie kiwi zmniejsza ilość triglicerydów w organizmie o 15% co pozytywnie wpływa na gojenie ran, utrzymuje włosy, zęby i dziąsła zdrowe, poprawia wchłanianie żelaza i działa pozytywnie na układ trawienny.
Ma też szerokie zastosowanie
[quads id=10]
w przemyśle kosmetycznym, ponieważ jest bogate w witaminę C i kwasy owocowe, dlatego jest stosowane w kremach i płynach do pielęgnacji twarzy i ciała. Chroni skórę przed wysuszeniem i sprawia, że jest miękka i piękna. Reguluje wydzielanie tłuszczu, chroni przed rozszerzaniem porów i spowalnia proces starzenia się.
Kiwi zawiera dwa razy więcej
[quads id=7]
potasu niż banany, a także jest bardziej bogate w witaminę C niż pomarańcze. Kiwi zawiera 2,5 g błonnika, który zmniejsza straty energii podczas odchudzania. Spożywanie dwóch sztuk kiwi dziennie to 100 kalorii, ale mogą one zapewnić wystarczającą ilość energii do wykonywania codziennych czynności. Nie należy spożywać więcej niż 2 do 3 sztuk kiwi dziennie, ponieważ może to powodować reakcje alergiczne.