ZdrowieTo dlatego powinno się jeść trzy daktyle dziennie

To dlatego powinno się jeść trzy daktyle dziennie

Daktyle są używane w wielu różnych częściach świata i są ważną częścią diety większości cywilizacji azjatyckich. Najczęściej są spożywane wysuszone, ale tak naprawdę to nie ma znaczenia – ich korzyści zdrowotne pozostają takie same!

Dlaczego daktyle są beneficjentami zdrowia?

Daktyle są szczególnie ważne dla wegetarian ze względu na obecność niektórych ważnych składników odżywczych, których zwykle nie ma w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak między innymi witamina B6, selen, błonnik, magnez, miedź, potas i mangan.

Uważa się również, że mają pozytywny wpływ na leczenie raka z powodu selenu. Ten silny przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi raka, wzmacnia układ odpornościowy i skutecznie chroni przed chorobami układu krążenia i różnymi infekcjami. Selen jest również stymulantem tarczycy, a jego brak prowadzi do poważnych zmian hormonalnych.

Luteina i zeaksantyna należą do grupy karotenoidów, a u ludzi te dwie substancje filtrują fale świetlne o wysokiej energii światła widzialnego i działają jako przeciwutleniacze, chroniąc w ten sposób siatkówkę przed potencjalnym uszkodzeniem spowodowanym przez światło. Badanie opublikowane w 2007 r. wskazuje, że osoby, które regularnie spożywają daktyle rzadziej cierpią na zwyrodnienie plamki żółtej oka w miarę starzenia się.

Ponadto obfitują w fosfor, który odgrywa ważną rolę jako „pokarm dla mózgu”. Z tego powodu są zalecane osobom zaangażowanym w pracę intelektualną. Daktyle dostarczają mózgowi i mięśniom niezbędnej energii, ponieważ zawierają naturalne cukry, takie jak glukoza, sacharoza i fruktoza.

Ten owoc zawiera również chlor stosowany w celu ochrony przed próchnicą. Dojrzałe daktyle są pełne witamin A, C, B1, B2 i niacyny. Są również dobrym źródłem sodu, magnezu, wapnia i żelaza.

Ponieważ są bogatym źródłem żelaza ich regularne spożywanie może skutecznie zapobiegać anemii – tylko 100 g zawiera około 10% zalecanego dziennego spożycia.

Regularne spożywanie tego owocu pomaga zapobiegać zaparciom ze względu na wysoki poziom błonnika, który stymuluje trawienie. Są również przeciwzapalne i pomagają w stanach takich jak zapalenie stawów, choroby sercowo-naczyniowe, udar, a nawet choroba Alzheimera.

Są również doskonałe dla kobiet w ciąży, ponieważ łagodzą poród i pomagają ciału uzyskać wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Jednocześnie daktyle są idealne do utraty wagi, problemów z impotencją i anemią.

Naturalny cukier w daktylach jest idealną alternatywą dla zwykłego cukru. Są łatwe do strawienia i zmniejszają głód. Po prostu jedz 2 lub 3 daktyle dziennie, a nie będziesz już mieć ochoty na czekoladę lub inne słodycze.

Ponadto rozkoszujesz się niesamowicie słodkim smakiem, którego nie można porównać do smaku czegokolwiek, co oferuje przemysł cukierniczy.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze