To dlatego powinno się jeść trzy daktyle dziennie

Daktyle są używane w wielu różnych częściach świata i są ważną częścią diety większości cywilizacji azjatyckich. Najczęściej są spożywane wysuszone, ale tak naprawdę to nie ma znaczenia – ich korzyści zdrowotne pozostają takie same!

daktyle

Dlaczego daktyle są beneficjentami zdrowia?

Daktyle są szczególnie ważne dla wegetarian ze względu na obecność niektórych ważnych składników odżywczych, których zwykle nie ma w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak między innymi witamina B6, selen, błonnik, magnez, miedź, potas i mangan.

Uważa się również, że mają pozytywny wpływ na leczenie raka z powodu selenu. Ten silny przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi raka, wzmacnia układ odpornościowy i skutecznie chroni przed chorobami układu krążenia i różnymi infekcjami. Selen jest również stymulantem tarczycy, a jego brak prowadzi do poważnych zmian hormonalnych.

Luteina i zeaksantyna należą do grupy karotenoidów, a u ludzi te dwie substancje filtrują fale świetlne o wysokiej energii światła widzialnego i działają jako przeciwutleniacze, chroniąc w ten sposób siatkówkę przed potencjalnym uszkodzeniem spowodowanym przez światło. Badanie opublikowane w 2007 r. wskazuje, że osoby, które regularnie spożywają daktyle rzadziej cierpią na zwyrodnienie plamki żółtej oka w miarę starzenia się.

Ponadto obfitują w fosfor, który odgrywa ważną rolę jako „pokarm dla mózgu”. Z tego powodu są zalecane osobom zaangażowanym w pracę intelektualną. Daktyle dostarczają mózgowi i mięśniom niezbędnej energii, ponieważ zawierają naturalne cukry, takie jak glukoza, sacharoza i fruktoza.

Ten owoc zawiera również chlor stosowany w celu ochrony przed próchnicą. Dojrzałe daktyle są pełne witamin A, C, B1, B2 i niacyny. Są również dobrym źródłem sodu, magnezu, wapnia i żelaza.

Ponieważ są bogatym źródłem żelaza ich regularne spożywanie może skutecznie zapobiegać anemii – tylko 100 g zawiera około 10% zalecanego dziennego spożycia.

Regularne spożywanie tego owocu pomaga zapobiegać zaparciom ze względu na wysoki poziom błonnika, który stymuluje trawienie. Są również przeciwzapalne i pomagają w stanach takich jak zapalenie stawów, choroby sercowo-naczyniowe, udar, a nawet choroba Alzheimera.

Są również doskonałe dla kobiet w ciąży, ponieważ łagodzą poród i pomagają ciału uzyskać wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Jednocześnie daktyle są idealne do utraty wagi, problemów z impotencją i anemią.

Naturalny cukier w daktylach jest idealną alternatywą dla zwykłego cukru. Są łatwe do strawienia i zmniejszają głód. Po prostu jedz 2 lub 3 daktyle dziennie, a nie będziesz już mieć ochoty na czekoladę lub inne słodycze.

Ponadto rozkoszujesz się niesamowicie słodkim smakiem, którego nie można porównać do smaku czegokolwiek, co oferuje przemysł cukierniczy.


loading...
loading...

TOP ARTYKUŁY