Domowy syrop może pomóc wzmocnić odporność i oczyścić wątrobę

Ten unikalny domowy syrop z czerwonych buraczków oraz innych skutecznych składników pomoże poprawić obraz krwi oraz znacząco wzmocnić twoją odporność.

To wszystko dzięki bogatemu zawartości minerałów i witamin, takich jak witaminy B1, B2, C i B12, wapń, potas, sód, fosfor, magnez, żelazo, fluor, mangan, miedź, jod, siarka, brom i inne.

Włączenie go do codziennego jadłospisu to doskonały sposób na ochronę przed niebezpiecznymi chorobami lub ich łatwiejsze leczenie.

Przygotowanie domowego syropu

Regularne spożywanie tego napoju ułatwi walkę z groźnymi chorobami, spowolni proces starzenia się oraz wzmocni zdrowie kości.

Inne składniki pomagają regulować ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, oczyszczać naczynia krwionośne oraz stymulować pracę wątroby.

Wszystkie zawarte składniki dodatkowo wzmacniają te efekty. Dlatego warto postępować zgodnie z poniższym przepisem i nie pomijać żadnego z nich.

Będziesz potrzebować:

  • Słoik o pojemności 3 litrów
  • 700 gramów czerwonych buraczków
  • 2 kawałki suchego chleba żytniego
  • 200 gramów cukru (białego lub brązowego, jeśli użyjesz miodu, proces fermentacji będzie znacznie wolniejszy)
  • 100 gramów rodzynek

Proces jest już bardzo prosty. Weź świeże czerwone buraczki, pokrój je na małe kostki lub cienkie plastry i umieść w słoiku.

Następnie dodaj do nich rodzynki, chleb i cukier, a wszystkie składniki zalej przegotowaną, ale ostudzoną wodą.

Dobrze wymieszaj (niektórzy dodają także sok z kiszonej kapusty, aby wspomóc proces fermentacji).

Teraz przykryj mieszaninę lnianą lub ręcznikiem, zabezpiecz gumką i pozostaw w ciepłym miejscu przez 6 do 7 dni.

Mieszaninę należy jednak mieszać 2 razy dziennie i usuwać pianę z powierzchni, jeśli się pojawi.

Po upływie tygodnia przecedź sok i możesz go zacząć spożywać. Najlepiej jest to robić w ilości 3 do 4 łyżek stołowych 3 razy dziennie przed posiłkiem.

Aby utrzymać jego właściwości i świeżość, przechowuj w lodówce, aż się skończy. Po zużyciu całego zaczynu, przystąp do pierwszej kuracji oczyszczającej i regenerującej organizm.

Ważne jest więc, aby zrobić 3-miesięczną przerwę, a następnie powtórzyć kurację.

Następnie zrób sobie kolejną 3-miesięczną przerwę i powtórz kurację po raz trzeci – po tym czasie twoja wątroba, nerki, jelita i całe ciało będą w pełni oczyszczone i zregenerowane.

Możliwe przeciwwskazania

Zarówno ten środek, jak i inne produkty fermentowane, zwykle nie są zalecane dla osób cierpiących na problemy z nerkami i dolegliwości żołądkowo-jelitowe w fazie ostrej.

Jeśli należysz do tej grupy, lepiej skonsultuj się z lekarzem przed przystąpieniem do procesu – tak samo powinieneś zrobić, jeśli masz niskie ciśnienie krwi, ponieważ spożywanie tego leku może je jeszcze bardziej obniżyć.

Składniki aktywne działają bardzo silnie, dlatego mogą powodować nieprzyjemne przeciwwskazania i pogarszać twoje problemy.

Dodatkowe korzyści zdrowotne mieszanki

Czerwone buraczki, rodzynki i chleb żytni to produkty spożywcze, które dzięki swoim składnikom odżywczym i substancjom bioaktywnym mogą przynieść różne korzyści zdrowotne. Obejmują one:

  • Wysoką zawartość antyoksydantów
  • Wsparcie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego
  • Dobry źródło energii
  • Wysoką zawartość błonnika