Wynika to głównie z przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego i silnego przeciwzapalnego działania liścia laurowego. Herbata na grypę, syrop na kaszel i problemy z oddychaniem i oskrzelami.
Pokazuję dwa przepisy, które stosuję od lat, ale na koniec muszę dodać, że liścia laurowego nie należy stosować długo, tylko przez kilka dni do ustąpienia choroby.
W nadmiarze liść laurowy może powodować problemy z żołądkiem i krzepliwością krwi. Dlatego nie zapominaj, że nawet dobra rzecz może wyrządzić wiele szkody!
Herbata i syrop z liści laurowych: na grypę, kaszel, przeziębienie i stany zapalne dróg oddechowych.
Zwykle stosuję tę herbatkę przy pierwszych oznakach choroby. Rozgrzewa i działa przeciwbakteryjnie i wirusowo. Jest doskonały na początek gorączki.
Składniki:
- Liść laurowy 5 szt
- Woda 500 ml
- 1 łyżeczka miodu
- Sok z cytryny – dałam 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Liście laurowe dokładnie umyć /jeśli masz świeże to jeszcze lepiej/, połamać na mniejsze kawałki, zagotować wodę i gotować razem z liśćmi 1-2 minuty.
Zdjąć z ognia i przykryć pokrywką i pozostawić do zaparzenia na kolejne 20 minut.
Następnie liście odcedzamy, dodajemy miód i sok z cytryny – tylko wtedy, gdy herbata jest letnia, aby nie zniszczyć ich działania leczniczego. Pijemy cały dzień, a nie wszystko naraz.
Syrop na kaszel, który zawsze działa
Przepis z cytryną
Składniki:
- 250 ml soku z cytryny
- 500 g cukru
- 15 liści laurowych
Przygotowanie:
Rozpuść 500 g cukru w 250 ml soku z cytryny i dodaj 15 liści laurowych. Gotować około 1 godziny do uzyskania gęstej, miodowej konsystencji.
Wyjmij liść laurowy i przelej masę do zamykanych butelek. Przechowywać w lodówce. Spożywać 1 łyżeczkę dziennie, dopóki problemy trwają.
Mam doświadczenie, że syrop zawsze zadziała.
Syrop tylko z cukrem
Bardzo skuteczny zwłaszcza przy duszącym kaszlu i zapaleniu oskrzeli.
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 ml wody
- 10 liści laurowych
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z liśćmi laurowymi. Z cukru zrobić jasnobrązowy karmel, uważając, aby go nie spalić.
Bardzo ostrożnie wlewać przegotowaną wodę do karmelu, najlepiej łyżką, cały czas mieszając. Woda w karmelu rozpryskuje się.
Gdy uda nam się połączyć wodę z karmelem, gotujemy jeszcze kilka minut z liściem laurowym. Przecedzić do szklanki i stosować 1 łyżeczkę 3-4 razy dziennie.