Kiedy przeczytasz o tym nowym ciekawym i modnym sposobie przygotowania jajek zapomnisz o ich gotowaniu lub smażeniu. Metoda ta polega na umieszczeniu żółtek w mieszaninie soli i cukru na kilka dni, podczas których zostaną one osuszone, a ich smak stanie się bardziej wyrazisty.
Rezultatem jest wspaniała przekąska o mieszance smaków: słony, pikantny.
[quads id=8]
Należy pamiętać, że chociaż są one smaczne, utwardzone żółtka mają silny, słony smak, więc najlepszym sposobem ich wykorzystania jest jako przyprawa, a nie główne danie.
[quads id=10]
Możesz zetrzeć je na makaron, popcorn, tosty, sałatki, a nawet jajecznicę dzięki czemu otrzymasz wspaniały smak.
Ponieważ tych utwardzonych żółtek nie można znaleźć w żadnym sklepie przekazujemy wam przepis na przygotowanie ich w domowym zaciszu.
[quads id=9]
1. Pierwszy etap polega na zmieszaniu ze sobą szklanki soli i szklanki cukru w misce po czym dokładnie je ze sobą wymieszać. Przygotuj żaroodporne naczynie do zapiekania różnych potraw i na jego dnie umieść połowę przygotowanej mieszanki.
[quads id=5]
2.Oddziel 4 żółtka od białek, żółtka umieść w prędzej przygotowanym naczyniu, a następnie pokryj reszta mieszanki, tak żeby nie były widoczne. Całe naczynie owiń folia aluminiową i umieścić je w lodówce na 4 dni.
[quads id=4]
(Żółtka na zdjęciu poniżej nie są całkowicie pokryte, jednak staraj się żeby nie były widoczne pokryj je w całości mieszaniną).
3.Po 4 dni wyjmij z lodówki i za pomocą pędzelka delikatnie usuń sól i cukier z nich. Żółtka przemyj zimną wodą, aby dokładnie usunąć resztki mieszaniny.
[quads id=3]
4.Ułóż żółtka jajek na papierowym ręczniku, aby odsączyć wodę, a następnie umieść na pergaminie na blaszce z wgłębieniami (np. do muffinek). Tak przygotowane żółtka piecz w temperaturze 150 ° C dokładnie przez 2 godziny.
5. Po 2 godzinach pieczenia żółtka powinny przypominać suszone morele i być półtwarde.
[quads id=7]
Można wykorzystać je natychmiast lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez okres do 2 tygodni.