Strona głównaZdrowieEfekty uboczne imbiru i kto nie powinien go spożywać

Efekty uboczne imbiru i kto nie powinien go spożywać

Pomimo tego, że jest jednym z najbardziej korzystnych dla zdrowia korzeni na planecie, imbir może również wywoływać szereg skutków ubocznych, szczególnie jeśli jest spożywany w obfitości.

Według zielarzy spożycie ponad 4 gramów imbiru w ciągu jednego dnia może prowadzić do zgagi, gazów, wzdęć, nudności lub niepokoju żołądka.

Co więcej, niektórym grupom ludzi, w tym kobietom w ciąży, diabetykom, osobom z wrzodami, stanem zapalnym, kamicą żółciową i zaburzeniami krzepnięcia zdecydowanie nie należy spożywać imbiru. Ta przyprawa przeszkadza również w działaniu leków rozrzedzających krew.

Skutki uboczne imbiru

Ze względu na silne właściwości lecznicze imbir bjest częścią azjatyckiej tradycji kulinarnej i naturalnych praktyk leczniczych od ponad 5000 lat. Jest to również jedno z najczęściej używanych ziół na świecie. Imbir jest znany jako  Vishava-bheshaj (uniwersalna medycyna) i  Maha-aushadhi  ( medycyna o szerokim spektrum) w tradycji ajurwedyjskiej, którego podstawowe pojęcia koncentrują się wokół właściwego trawienia.

Innymi słowy, kiedy żywność jest właściwie przetwarzana i trawiona, nie tworzy toksyn w ciele. Nawet jeśli  w organizmie powstają toksyny można je skutecznie usunąć za pomocą imbiru. W medycynie chińskiej na przykład imbir jest stosowany jako antidotum na zatrucie pokarmowe lub narkotykowe, co tylko potwierdza jego właściwości odtruwające.

Może dziwić, że takie korzystne dla zdrowia zioło może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Chodzi o to, jeśli jest spożywane w większych ilościach imbir wzmacnia działanie warfaryny przez heterogeniczne mechanizmy, powodując tym samym zgagę, gazy, wzdęcia, nudności lub niepokój żołądka. I to nie wszystko. Zwiększa również ryzyko krwawienia lub może zaburzać działanie terapii warfaryną, zwłaszcza gdy jest spożywany w postaci proszku.

Kto nie powinien spożywać imbiru?

1. Ludzie z wrzodami

Świeży imbir jest związany z blokadą jelit, więc osobom cierpiącym na wrzody, zapalną chorobę jelit lub zablokowane jelita zdecydowanie zaleca się unikanie tego.

2. Ludzie z zaburzeniami krwawienia

Imbir zapobiega krzepnięciu krwi, ale zwiększa krążenie i przepływ krwi. Zwiększa to ryzyko krwawienia, szczególnie u osób z zaburzeniami krzepnięcia krwi lub leków, które spowalniają krzepnięcie krwi.

3. Ludzie z kamieniami żółciowymi

Imbir stymuluje produkcję żółci, więc nie jest polecany osobom cierpiącym na kamienie żółciowe.

4. Kobiety w ciąży

W wielu badaniach powiązano imbir z obniżeniem wchłaniania żelaza w diecie i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach u kobiet w ciąży. Imbir może również powodować skurcze macicy. Jeśli jesteś w ciąży, zdecydowanie zalecamy skonsultowanie się z ekspertem w dziedzinie zdrowia lub licencjonowanym zielarzem przed wprowadzeniem imbiru do diety. Należy również unikać picia herbaty imbirowej, szczególnie w ostatnim trymestrze ciąży, ponieważ istnieje zwiększone ryzyko krwawienia.

5. Ludzie czekający na operację

Badanie z 2007 r. wykazało, że spożywanie imbiru przed operacją również zwiększa ryzyko krwawienia wewnętrznego. Eksperci od zdrowia zalecają unikanie picia herbaty imbirowej na dwa tygodnie przed operacją.

6. Osoby z cukrzycą i / lub nadciśnieniem

Imbir prawdopodobnie obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi, więc osoby przyjmujące leki na cukrzycę lub nadciśnienie muszą skonsultować się ze specjalistą ds. zdrowia przed przyjęciem imbiru w jakiejkolwiek formie. Należy również unikać herbaty imbirowej z lekami rozrzedzającymi krew.

7. Imbir tłumi apetyt

Według badań opublikowanych w ” Metabolism: Clinical and Experimental ” w 2012 roku, imbir zmniejsza apetyt, a jednocześnie daje uczucie sytości. Naukowcy wyjaśniają, że imbir wpływa na poziom serotoniny we krwi, a więc hamuje apetyt. Oznacza to, że imbir powinien być unikany przez osoby starające się przybrać na wadze.

9. Imbir współdziała z niektórymi ziołami

Oprócz leków imbir przeszkadza także w działaniu ziół, które stymulują przepływ krwi i spowalniają krzepnięcie krwi. Należą do nich  czosnek, miłorząb dwuklapowy, żeń-szeń, kurkuma,. Przyjmowanie imbiru z tymi ziołami wiąże się z większym ryzykiem krwawienia.

Zobacz Też: