Rak odbiera życie milionom ludzi każdego roku, ale coraz więcej dowodów wskazuje na to, że istnieją kroki, które można podjąć, aby zmniejszyć to ryzyko. Według systematycznego przeglądu literatury, pewien rodzaj gorącego napoju był konsekwentnie związany z rozwojem raka przełyku – czy jesteś w grupie ryzyka?
Rak jest jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie, a statystyki wywołują uczucie przygnębienia. Jednak nie jesteś całkowicie zdany na łaskę raka – można podjąć kroki, aby zmodyfikować swoje ryzyko. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że gorące napoje mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka przełyku
Takie są wnioski z obszernego przeglądu literatury na ten temat, opublikowanego w International Journal of Cancer.
„Kawa, herbata i maté [napój podobny do herbaty, popularny w wielu krajach Ameryki Południowej] mogą powodować raka przełyku poprzez powodowanie urazów termicznych błony śluzowej przełyku” – napisali badacze.
„Ryzyko raka przełyku przypisywane urazom termicznym może być duże w populacjach, w których te napoje są powszechnie spożywane” – stwierdzili naukowcy.
Naukowcy dokonali przeglądu dużej liczby badań epidemiologicznych, w których analizowano związek spożywania napojów o wysokiej temperaturze lub gorących potraw z ryzykiem zachorowania na raka przełyku.
W przypadku kawy i herbaty badacze znaleźli niewiele dowodów na związek między ilością spożycia, a ryzykiem raka przełyku; większość badań wykazała jednak zwiększone ryzyko raka przełyku związane z wyższą temperaturą picia, co w większości z nich było istotne statystycznie.
W przypadku picia mate liczba badań była ograniczona, ale konsekwentnie wykazywały one, że ryzyko zachorowania na raka przełyku wzrastało zarówno wraz z ilością wypijanego napoju, jak i jego temperaturą, a oba te czynniki były niezależnymi czynnikami ryzyka.
„Ogólnie rzecz biorąc, dostępne wyniki silnie sugerują, że picie napojów o wysokiej temperaturze zwiększa ryzyko wystąpienia raka przełyku” – podsumowali badacze.
W badaniu z 2020 r. opublikowanym w European Journal of Cancer Prevention, picie bardzo gorącej herbaty (65°C lub wyższej) było istotnie związane ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku.
Spożycie czarnej herbaty, niezależnie od częstości, intensywności i ilości liści herbaty, było również istotnie związane z wyższym ryzykiem.
Inne czynniki ryzyka raka przełyku obejmują:
- Bycie w wieku powyżej 75 lat – nie występuje on zbyt często u osób poniżej 45 roku życia
- Bycie mężczyzną
- Posiadanie pewnych schorzeń, takich jak długotrwały, ciężki refluks kwasu lub choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa
Główne objawy
Istnieje wiele możliwych objawów raka przełyku, ale mogą być one trudne do zauważenia.
Mogą one wpływać na trawienie:
- Problemy z połykaniem (dysfagia)
- Zgaga lub kwaśny refluks
- Objawy niestrawności, takie jak częste bekanie.
- Kaszel, zachrypnięty głos i utrata apetytu lub utrata wagi bez powodu.