Herbata ta jest znana jako naturalny środek, który pomaga wyleczyć różne choroby. Te ciemnoczerwone owoce umieszcza się wśród najcenniejszych ziół, dzięki witaminom, minerałom i innym związkom organicznym.
Czy wiesz, że dzika róża zawiera witaminy C, A, E, B, potas, żelazo, selen, mangan, magnez, wapń, fosfor, siarka, krzem i cynk? Ponadto ten mały owoc ma pektyny, beta-karoten i luteinę, które są również bardzo ważne dla naszego zdrowia.
Korzyści zdrowotne dzikiej róży:
Zapobieganie chorobom nowotworowym i przewlekłym
Dzika róża jest znana jako potężny przeciwutleniacz, który pomaga usunąć wolne rodniki z organizmu. Z drugiej strony brak przeciwutleniaczy w organizmie prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia różnych chorób, takich jak choroby serca, przedwczesne starzenie się i rak.
Obniża poziom cholesterolu
Niektóre związki organiczne zawarte w dzikiej róży obniżają zawartość tłuszczu we krwi. Wraz z jego redukcją obniża się obciążenie układu sercowo-naczyniowego, co powoduje, że ryzyko zawału serca lub udaru mózgu jest minimalne.
Zwiększa odporność
Zawiera witaminę C, która jest jednym z najsilniejszych obrońców układu odpornościowego. Witamina C pozytywnie wpływa na poprawę pracy krwinek białych, pomaga w walce z astmą.
Reguluje poziom cukru we krwi
Te cudowne owoce skutecznie regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę.
Ochrona skóry
Nie ma kobiety, która nie chce, aby jej skóra wyglądała pięknie i młodo, więc wydają fortunę na kosmetyki.
Dzika róża naturalnie ujędrnia skórę i przywraca naturalną elastyczność, zapobiega pojawianiu się zmarszczek, dzięki czemu skóra wygląda młodziej.
Poprawia krążenie
Dzika róża zawiera wysoki poziom żelaza, który jest niezbędny do tworzenia krwinek czerwonych. Przy regularnym spożywaniu można zapobiec anemii i dostarczyć komórkom niezbędny tlen.