Główną zdolnością imbiru jest redukcja stanów zapalnych, poprawa trawienia i zwiększenie odporności, imbir słusznie uważany jest za najpotężniejszy pokarm XXI wieku.
Jest bogaty w wiele olejków eterycznych, które nadają mu smak i aromat jak gingerol, shogaol i zingeron. Są silnymi środkami przeciwpasożytniczymi, przeciwwirusowymi i przeciwbakteryjnymi, które łagodzą ból i pomagają w chorobach układu krążenia, astmie itp.
Korzyści z herbaty imbirowej
– Imbir jest niezwykle skutecznym lekarstwem w walce z bólami mięśni, przeziębieniem, grypą i bólem głowy, ale może również złagodzić ból.
– Eliminuje wirusa wywołującego grypę, przeziębienie i opryszczkę.
– Filiżanka herbaty imbirowej zmniejsza ryzyko udaru.
– Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające, imbir poprawia przepływ krwi, dostarczanie tlenu, witamin i minerałów.
– Przeciwutleniacze zawarte w imbirze pomagają w zwalczaniu infekcji i wzmacniają układ odpornościowy.
Składniki:
– Organiczny miód
– Mleko kokosowe
– ¼ łyżeczki zmielonej kurkumy
– ¼ łyżeczki zmielonego imbiru
– Filiżanka wody
Przygotowanie:
Ta herbata jest naprawdę łatwa do zrobienia. Zagotuj trochę wody, dodaj kurkumę i imbir i pozwól jej gotować się przez 7-10 minut. Dodaj mleko, a następnie przelej herbatę do filiżanki. Możesz także dodać trochę miodu do smaku, jeśli chcesz i cieszyć się tą wspaniałą i zdrową herbatą!