Nasion arbuza zazwyczaj wyrzucamy do kosza tylko niewielka grupa ludzi je spożywa, dzięki temu poprawiają zdrowie swojego systemu trawiennego, ale niestety to wszystko.
Nasiona po prostu przechodzą przez przewód pokarmowy i mechanicznie ułatwiają trawienie pokarmu, więc większość ich korzystnych właściwości pozostają niewykorzystane.
Trzeba ugotować lub upiec nasiona arbuza, aby wykorzystać ich moc uzdrawiania. Nasiona te zawierają błonnik, niezbędny do prawidłowego trawienia i skutecznego usuwania pasożytów jelitowych.
Są one także bogate w cytrulinę, organiczny związek o właściwościach przeciwutleniających, rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym pomaga w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia i dusznicy bolesnej.
Na początku 20 wieku grupa amerykańskich naukowców po przeprowadzonych badania ogłosiła, że nasiona arbuza są skuteczne w leczeniu chorób nerek i infekcji układu moczowego.
Zgodnie z ich wynikami herbata z nasion arbuza to doskonały środek moczopędny i zaleca się jej spożywanie u pacjentów, którzy cierpią na kamienie w nerkach i drogach moczowych.
Naukowcy zaleca następujący przepis:
Zmiażdż i zmiel 4 łyżki świeżych nasion arbuza.
Gotuj w 2 litrach wody przez 15 minut.
Powstałą herbatę należy pić przez 2 dni
Zrób sobie 1 dzień przerwy.
Powtórz tę samą procedurę przez kilka tygodni wykonując te same instrukcje.