Herbaty są najprostszym sposobem na korzystanie z właściwości leczniczych roślin, które przynoszą nam korzyści zdrowotne.
Najczęstszym sposobem na przygotowanie herbaty jest używanie małych torebek wypełnionych właśnie daną rośliną. Można je w supermarkecie.
Jednak w przypadku receptur, które znajdziesz poniżej, potrzebujesz ziół w postaci liści, mogą być ususzone lub świeże.
Możesz je kupić na rynku lub sklepach ze zdrową żywnością.
Jak prawidłowo przyrządzić herbatę?
Składniki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka ususzonych liści, kwiatów lub korzenia danego zioła lub 2 łyżki jeśli wykorzystujesz świeży produkt.
Przybory
- Garnuszek
- Łyżeczka
- Szklanka
Co musisz zrobić?
- Zagotuj wodę, przelej do szklanki i dodaj zioło
- Odczekaj 7 minut.
Możesz dodać miód do smaku.
1. Kozieradka
To roczna trawiasta roślina pochodząca z Europy i Azji Południowej. Stosuje się w orientalnej kuchni jako przyprawę.
Ma rozległe zastosowania medyczne, ppomaga w leczeniu:
- Nieżyt żołądka
- Wysoki cholesterol
- Zapalenie gardła
Dzięki kumarynowi, kwasowi nikotynowemu jest stosowana jako substytut doustnych reduktorów cukru we krwi w przypadkach cukrzycy, które nie są zależne od insuliny.
Istnieje kilka badań, które wskazują, że kozieradka zwiększa peryferyjne funkcje insuliny. Zmniejsza też wchłaniane węglowodanów.
Jak pić
- Pij filiżankę herbaty z kozieradki codziennie przez miesiąc.
- Zrób przerwę przez tydzień, a następnie powtórz to leczenie.
2. Żeń-szeń
Rośnie dziko na terenach górskich w Nepalu i Syberii Zachodniej.
Ma zdolność obniżania poziomu cukru we krwi (hipoglikemii) wynika to z zawartości ginsenosidów, która pomagają w tym procesie.
Jak pić
- Wypij filiżankę herbaty z żeń-szenia każdego dnia przez trzy miesiące.
- Później zrób przerwę przez miesiąc.
- Po przeprowadzeniu oceny lekarskiej można ponownie zacząć leczenie. Nigdy nie pijtej herbaty dłużej niz 9 tygodni.
3. Rumianek
Rumianek jest trawiastą roczną rośliną znaną ze swoich właściwości antyspazmatycznych i trawiennych.
Ma też cechy, które sprawiają, że jest stosowany w przyapadku:
- Bezsenność
- Ból reumatyczny
- Hemoroidy
Oprócz regulowania poziomu cukru we krwi, rumianek zwiększa przechowywanie glikogenu w wątrobie. Chroni trzustkę przed stresem oksydacyjnym spowodowanym nadmiarem glukozy.
Jak pić
- Pij trzy filiżanki herbaty rumianku dziennie po posiłkach.
4. Zielona herbata
Zielona herbata pochodzi z Chin. Choć konsumpcja rozprzestrzeniła się na całą planetę.
Ma właściwości przeciwutleniające dzięki katechinom, zawiera również beta-karoten i witaminy C i E.
Skuteczność w zmniejszaniu poziomu glukozy wynika z polisacharydów, które znajdują się w liściach. Działają one tak samo jak insulina.
Jak pić
- Pij trzy lub pięć filiżanek zielonej herbaty przez dwa miesiące.
- Nie pij tej herbaty na pusty żołądek.
- Po okresie leczenia konieczne jest uzyskanie oceny lekarskiej przed kontynuowaniem leczenia.