Strona głównaZdrowieHerbatki obniżające poziom cukru we krwi

Herbatki obniżające poziom cukru we krwi

Herbaty są najprostszym sposobem na korzystanie z właściwości leczniczych roślin, które przynoszą nam korzyści zdrowotne. 

Najczęstszym sposobem na przygotowanie herbaty jest używanie małych torebek wypełnionych właśnie daną rośliną. Można je w supermarkecie.

Jednak w przypadku receptur, które znajdziesz poniżej, potrzebujesz ziół w postaci liści, mogą być ususzone lub świeże.

Możesz je kupić na rynku lub sklepach ze zdrową żywnością.

Jak prawidłowo przyrządzić herbatę?

Składniki

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka ususzonych liści, kwiatów lub korzenia danego zioła lub 2 łyżki jeśli wykorzystujesz świeży produkt.

Przybory

  • Garnuszek
  • Łyżeczka
  • Szklanka

Co musisz zrobić?

  • Zagotuj wodę, przelej do szklanki i dodaj zioło
  • Odczekaj 7 minut.

Możesz dodać miód do smaku.

1. Kozieradka

To roczna trawiasta roślina pochodząca z Europy i Azji Południowej. Stosuje się w orientalnej kuchni jako przyprawę.

Ma rozległe zastosowania medyczne, ppomaga w leczeniu:

  • Nieżyt żołądka
  • Wysoki cholesterol
  • Zapalenie gardła

Dzięki kumarynowi, kwasowi nikotynowemu jest stosowana jako substytut doustnych reduktorów cukru we krwi w przypadkach cukrzycy, które nie są zależne od insuliny.

Istnieje kilka badań, które wskazują, że kozieradka zwiększa peryferyjne funkcje insuliny. Zmniejsza też wchłaniane węglowodanów.

Jak pić

  • Pij filiżankę herbaty z kozieradki codziennie przez miesiąc.
  • Zrób przerwę przez tydzień, a następnie powtórz to leczenie.

2. Żeń-szeń

Rośnie dziko na terenach górskich w Nepalu i Syberii Zachodniej.

Ma zdolność obniżania poziomu cukru we krwi (hipoglikemii) wynika to z zawartości ginsenosidów, która pomagają w tym procesie.

Jak pić

  • Wypij filiżankę herbaty z żeń-szenia każdego dnia przez trzy miesiące.
  • Później zrób przerwę przez miesiąc.
  • Po przeprowadzeniu oceny lekarskiej można ponownie zacząć leczenie. Nigdy nie pijtej herbaty dłużej niz 9 tygodni.

3. Rumianek

Rumianek jest trawiastą roczną rośliną znaną ze swoich właściwości antyspazmatycznych i trawiennych.

Ma też cechy, które sprawiają, że jest stosowany w  przyapadku:

  • Bezsenność
  • Ból reumatyczny
  • Hemoroidy

Oprócz regulowania poziomu cukru we krwi, rumianek zwiększa przechowywanie glikogenu w wątrobie. Chroni trzustkę przed stresem oksydacyjnym spowodowanym nadmiarem glukozy.

Jak pić

  • Pij trzy filiżanki herbaty rumianku dziennie po posiłkach.

4. Zielona herbata

herbata

Zielona herbata pochodzi z Chin. Choć konsumpcja rozprzestrzeniła się na całą planetę.

Ma właściwości przeciwutleniające dzięki katechinom, zawiera również beta-karoten i witaminy C i E.

Skuteczność w zmniejszaniu poziomu glukozy wynika z polisacharydów, które znajdują się w liściach. Działają one tak samo jak insulina.

Jak pić

  • Pij trzy lub pięć filiżanek zielonej herbaty przez dwa miesiące.
  • Nie pij tej herbaty na pusty żołądek.
  • Po okresie leczenia konieczne jest uzyskanie oceny lekarskiej przed kontynuowaniem leczenia.

Zobacz Też: