Hipoglikemia: objawy, przyczyny i leczenie
Oceń ten post

Hipoglikemia jest stanem, który występuje, gdy poziom cukru we krwi jest zbyt niski. Wiele osób myśli o hipoglikemii jako o czymś, co występuje tylko u osób chorych na cukrzycę. Jednak może również wystąpić u osób, które nie chorują na cukrzycę.

Hipoglikemia

Hipoglikemia różni się od hiperglikemii, która pojawia się, gdy masz zbyt dużo cukru we krwi. Hipoglikemia może wystąpić u osób z cukrzycą, jeśli organizm wytwarza zbyt dużo insuliny. Insulina jest hormonem, który rozkłada cukier dzięki czemu można go używać do wytwarzania energii.

Jeśli nie masz cukrzycy, hipoglikemia może wystąpić, jeśli twoje ciało nie może ustabilizować poziomu cukru we krwi. Może się również zdarzyć po posiłku, jeśli organizm wytwarza zbyt dużo insuliny. Hipoglikemia u osób, które nie chorują na cukrzycę występuje rzadziej niż hipoglikemia występująca u osób z cukrzycą lub pokrewnymi schorzeniami.



Jakie są objawy hipoglikemii?

Każdy reaguje inaczej na wahania poziomu glukozy we krwi. Niektóre objawy hipoglikemii mogą obejmować:

  • zawroty głowy
  • uczucie skrajnego głodu
  • ból głowy
  • zamieszanie
  • niezdolność do koncentracji
  • drżenie
  • rozmazany obraz
  • zmiany osobowości

Możesz mieć hipoglikemię bez żadnych objawów. Jest to znane jako nieświadomość hipoglikemii.

Jakie są przyczyny hipoglikemii?

Hipoglikemia jest albo reaktywna albo niereaktywna. Każdy typ ma inne przyczyny:

Reaktywna hipoglikemia

Reaktywna hipoglikemia występuje w ciągu kilku godzin po posiłku. Nadprodukcja insuliny powoduje reaktywną hipoglikemię. Reaktywna hipoglikemia może oznaczać, że jesteś narażony na ryzyko rozwoju cukrzycy.

Niereaktywna hipoglikemia

Niereaktywna hipoglikemia niekoniecznie jest związana z posiłkami i może być spowodowana chorobą podstawową. Przyczyny niereaktywnej mogą obejmować:

  • niektóre leki, takie jak te stosowane u dorosłych i dzieci z niewydolnością nerek
  • nadmiar alkoholu, który może powstrzymać wątrobę od produkcji glukozy
  • każde zaburzenie, które wpływa na wątrobę, serce lub nerki
  • niektóre zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja
  • ciąża

Chociaż jest to rzadkie, guz trzustki może powodować wytwarzanie zbyt dużej ilości insuliny lub substancji insulinopodobnej, co prowadzi do hipoglikemii. Niedobory hormonów mogą również powodować hipoglikemię, ponieważ hormony kontrolują poziom glukozy.

Kto może rozwinąć hipoglikemię bez cukrzycy?

Hipoglikemia bez cukrzycy może wystąpić zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia hipoglikemii u osób:

  • otyłych
  • mających członków rodziny chorych na cukrzycę
  • przeszły pewne operacje związane z żołądkiem
  • mających stan przedcukrzycowy

Chociaż posiadanie stanu przedcukrzycowego zwiększa ryzyko cukrzycy, nie oznacza to, że na pewno rozwiniesz cukrzycę typu 2. Zmiany w diecie i stylu życia mogą opóźniać lub zapobiegać postępowi od stanu przedcukrzycowego do cukrzycy typu 2.

Jeśli twój lekarz zdiagnozuje stan przedcukrzycowy, prawdopodobnie porozmawia z tobą o zmianach w stylu życia, takich jak przestrzeganie zdrowej diety i kontrolowanie swojej wagi. Stwierdzono, że utrata 7% masy ciała i ćwiczenia przez 30 minut dziennie, pięć dni w tygodniu zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 o 58%.

W jaki sposób diagnozuje się hipoglikemię?



Hipoglikemia może wystąpić w stanie na czczo, co oznacza, że ​​pacjent przebywa przez dłuższy czas bez jedzenia. Lekarz może poprosić o wykonanie testu na czczo. Ten test może trwać, aż 72 godziny. Podczas testu będziesz mieć pobraną krew w różnych momentach, aby zmierzyć poziom glukozy we krwi.

Kolejnym testem jest test tolerancji mieszanych posiłków. Ten test jest przeznaczony dla osób doświadczających hipoglikemii po jedzeniu.

Oba testy będą obejmować pobranie krwi w gabinecie lekarskim. Wyniki są zwykle dostępne w ciągu jednego lub dwóch dni. Jeśli poziom cukru we krwi jest niższy niż 50 do 70 miligramów na decylitr może wystąpić hipoglikemia. Ta liczba może się różnić w zależności od osoby. Ciała niektórych osób mają naturalnie niższy poziom cukru we krwi. Twój lekarz zdiagnozuje Cię na podstawie poziomu cukru we krwi.

Śledź objawy i poinformuj lekarza, jakie objawy występują. Jednym ze sposobów, aby to zrobić, jest pamiętnik objawów. Twój dziennik powinien zawierać wszelkie objawy, które przeżywasz, co jadłeś i jak długo przed lub po posiłku pojawiły się objawy. Ta informacja pomoże Twojemu lekarzowi postawić diagnozę.

Jak leczy się hipoglikemię?

Twój lekarz będzie musiał zidentyfikować przyczynę twojej hipoglikemii, aby ustalić właściwą dla Ciebie długotrwałą terapię.

Glukoza pomoże podnieść poziom cukru we krwi w krótkim czasie. Jednym ze sposobów uzyskania dodatkowej glukozy jest spożywanie 15 gramów węglowodanów. Sok pomarańczowy lub inny sok owocowy to łatwy sposób na zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Jedz pokarmy bogate w węglowodany o wysokiej zawartości kompleksów, takie jak makaron i produkty pełnoziarniste, aby utrzymać poziom cukru we krwi po okresie hipoglikemii.

Objawy hipoglikemii mogą u niektórych osób stać się tak dotkliwe, że zakłócają codzienne czynności. W przypadku ciężkiej hipoglikemii konieczne może być noszenie tabletek glukozy lub glukozy do wstrzykiwań.

Jakie są powikłania związane z hipoglikemią?

Ważne jest, aby kontrolować swoją hipoglikemię, ponieważ może ona powodować długotrwałe problemy zdrowotne. Twoje ciało potrzebuje glukozy do funkcjonowania. Bez prawidłowego poziomu glukozy organizm będzie miał trudności z wykonywaniem normalnych czynności. W rezultacie możesz mieć trudności z jasnym myśleniem i wykonywaniem nawet prostych zadań.

W ciężkich przypadkach hipoglikemia może prowadzić do drgawek, problemów neurologicznych, które mogą naśladować udar lub nawet utratę przytomności.

Jak zapobiegać hipoglikemii

Proste zmiany w diecie i harmonogramie odżywiania mogą rozwiązać epizody hipoglikemii, a także zapobiegać przyszłym epizodom. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, aby zapobiec hipoglikemii:

  • Jedz zrównoważoną i stabilną dietę o niskiej zawartości cukru i bogatej w białko, błonnik i złożone węglowodany.
  • Można jeść węglowodany złożone, takie jak słodkie ziemniaki, ale unikać przetworzonych, rafinowanych węglowodanów.
  • Jedz małe posiłki co dwie godziny, aby utrzymać stały poziom cukru we krwi.

Noś przekąskę



Zawsze noś ze sobą przekąskę. Możesz ją zjeść, aby zapobiec hipoglikemii. Najlepiej jest nosić szybkie źródło węglowodanów, aby podnieść poziom cukru we krwi. Białko pomoże utrzymać cukier w twoim organizmie przez dłuższy czas, gdy twoje ciało go wchłonie.

Określ przyczynę

Posiłki i zmiany w diecie nie zawsze są rozwiązaniami długofalowymi. Najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby leczyć i zapobiegać hipoglikemii jest ustalenie, dlaczego tak się dzieje. W przypadku nawracających i niewyjaśnionych epizodów hipoglikemii należy skontaktować się z lekarzem w celu ustalenia, czy istnieje podstawowa przyczyna występowania objawów.