W dzisiejszych czasach wiele osób usuwa produkty pochodzenia zwierzęcego i nabiał ze swojej diety. Gdyż pragną ściśle przestrzegać diety wegańskiej, a nie zdają sobie sprawy z faktu, że tracą coś wspaniałego związanego z jedzeniem.
Zaufaj nam! Jeśli zjesz trzy jajka codziennie na śniadanie, będziesz nie tylko zdrowszy, ale także zapewnisz sobie ochronę przed wieloma chorobami. Jaja są naprawdę potrzebne w naszym codziennym życiu.
Przewiń w dół stronę i poznaj różne korzyści zdrowotne płynące z dodania jaj do swojej diety.
NIE MUSISZ SIĘ MARTWIĆ O POZIOM CHOLESTEROLU SPOŻYWAJĄC JAJKA
Jaja zawierają tylko 180-186 mg. cholesterolu, podczas gdy sama wątroba produkuje prawie 1000-2000 mg cholesterolu każdego dnia
JEDZENIE JAJEK WZMACNIA TWOJE KOŚCI
Jaja są bogate w witaminę D i wapń. Witamina D reguluje wchłanianie wapnia i fosforu w organizmie, które zapewniają nam silne kości i zęby.
SAMI DIETETYCE ZALECAJĄ SPOŻYWANIE JAJ KAŻDEGO DNIA
Oprócz wzmocnienia kości, jedzenie jajek pomaga w przyroście mięśni. Ilość białka w dwóch jajkach jest równoważne jednej porcji mięsa. W ten sposób jaja zapewniają korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem mięsa, ale bez dodatkowego zbędnego tłuszczu
JAJA POSIADAJĄ SKŁADNIKI ODŻYWCZE ZAPEWNIAJĄCE WZROST ORGANIZMU
Jaja zawierają ryboflawinę, kwas foliowy, fosfor, żelazo, selen, magnez, witaminy A, E i B6
POMAGAJĄ W UTRACIE ZBĘDNYCH KILOGRAMÓW
Jajka są źródłem składników odżywczych oraz witamin, które zawierają znaczną ilość kalorii niezbędnych naszemu organizmowi każdego dnia, przez co ograniczamy nasze posiłki, a to pomaga nam w utracie zbędnych kilogramów
NAJLEPIEJ ZJADAĆ JAJKA NA ŚNIADANIE
Po przeprowadzonych badaniach okazało się, że jedzenie 3 jajek na śniadanie w znaczącym stopniu powoduje, że w ciągu dnia mamy mniejszą ochotę na podjadanie.
ZAPEWNIAJĄ BARDZO DOBRY WZROK
Żółtka jaj zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny, który zmniejsza ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Jaja są także bogate w witaminy A, której niedobór powoduje ślepotę
JAJA SĄ BOGATE W WYSOKIEJ JAKOŚCI BIAŁKO
Białko jest bardzo istotne przy odchudzaniu, kształtowaniu mięśni, a także w kontrolowaniu nadciśnienia. Jedno duże jajko zawiera 6 gramów białka.
MOGĄ ZMNIEJSZYĆ RYZYKO WYSTĘPOWANIA CHORÓB SERCA
Teraz po przeczytaniu tego artykułu już wiesz ile jajek dziennie powinno się jeść i dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety i zjadać je najlepiej na śniadanie