Imbir jest powszechnie używany w kuchni do różnych smacznych dań. Jednak ostatnio ludzie zaczynają go używać jako naturalny środek na różne problemy zdrowotne, w tym nudności, problemy trawienne i różnego rodzaju bóle.
Problemy trawienne
Imbir ma zdolność łagodzenia podrażnień przewodu pokarmowego. Pobudza wydzielanie śliny, która pozwala żywności i płynom do płynnego przejścia przez przewód pokarmowy.
Imbir przeciw nudnościom
Imbir może skutecznie łagodzi nudności w przypadku ciąży, porannych mdłości oraz podczas leczenia raka.
Imbir przeciwbólowo
Imbir może skutecznie złagodzić ból mięśni o 25%, szczególnie przydatne po wykańczającym treningu, bieganiu czy pływaniu.
Imbir na zapalenie stawów
Badanie przeprowadzone na 247 uczestników udowodniło, że imbir jest skuteczny w łagodzeniu bólu stawów i sztywność stawów spowodowane przez zwyrodnienia.
Imbir przed chorobami serca
Tylko 2 g sproszkowanego imbiru dziennie przez okres 12 tygodni może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy o 10%. Ponadto zmniejsza ryzyko chorób serca o 10%.
Imbir do obniżenia poziomu cholesterolu
85 osób wzięło udział w badaniu, w którym zjadali 3g proszku imbiru codziennie.Wyniki wykazały, że ta ilość sproszkowanego imbiru skutecznie obniżyło poziom cholesterolu.
Imbir jako anty-rak
Z badań, które są jeszcze w początkowej fazie okazało się, że imbir pomaga w niszczeniu komórek nowotworowych w jelicie grubym.
Imbir poprawia funkcjonowanie mózgu
Imbir jest bogaty w przeciwutleniacze i związki bioaktywne, które mogą zapobiec przedwczesnemu starzeniu się mózgu oraz może poprawić pamięć.