ALZHEIMER to choroba zmieniająca życie, która może być spowodowana nieprawidłowym gromadzeniem się białek w komórkach mózgowych i wokół nich – ale jak owoce mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju demencji?
Choroba Alzhiemera dotyka jedną na 14 osób w wieku 65 lat lub starszych, ale można jej łatwo zapobiec, wprowadzając kilka prostych zmian w stylu życia.
Zdrowa dieta i regularne ćwiczenia są kluczem do utrzymania zdrowego serca, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji.
Chociaż nie jest tajemnicą, że świeże owoce oferują wiele korzyści zdrowotnych, która odmiana jest najlepsza, jeśli chodzi o ochronę przed chorobą Alzheimera?
Jak dieta śródziemnomorska obniża ryzyko choroby Alzheimera?
Według strony medycznej Healthline, dieta śródziemnomorska jest tylko jedną z najskuteczniejszych w ograniczaniu prawdopodobieństwa rozwoju demencji.
Podczas gdy większość świeżych owoców jest zalecana w diecie śródziemnomorskiej, istnieje kilka pokarmów zwalczających demencję, które okazują się bardziej skuteczne niż inne.
Który owoc najlepiej zwalcza chorobę Alzheimera?
Spożywanie zdrowej diety wypełnionej świeżymi owocami i warzywami jest kluczem do utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia i utrzymania zdrowego serca.
Dieta śródziemnomorska jest prostym stylem życia i zachęca do spożywania:
- Jabłka
- Banany
- Pomarańcze
- Gruszki
- Truskawki
- Winogrona
- Daktyle
- Figi
- Melony
- Brzoskwinie
Pokarmy bogate we flawonoidy, takie jak jabłka, zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem demencji poprzez spowolnienie procesu starzenia się mózgu.
Chociaż jedno lub dwa jabłka dziennie mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera, istnieje jedna szczególna grupa, która wygrywa ten ranking.
Jagody redukują chorobę Alzheimera
Jagody są pełne przeciwutleniaczy i niezbędnych witamin, których organizm potrzebuje do wykonywania podstawowych funkcji organizmu.
Te słodkie i kolorowe owoce nie tylko smakują pysznie, ale mogą nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera i inne formy demencji.
Według zrecenzowanej medycznie strony internetowej Very Well Health, badania wykazały, że letnie jagody, takie jak truskawki i borówki, oferują wiele korzyści poprawiających pamięć u dzieci w wieku od 8 do 10 lat.
Naukowcy odkryli, że skuteczność jagód w zmniejszaniu ryzyka demencji utrzymuje się aż do dorosłości, co czyni je skuteczną grupą żywieniową w walce z tą zmieniającą życie chorobą.