Jagody jałowca – naturalna insulina dla naszego organizmu

Drzewo jałowca to wiecznie zielone drzewo, które ma purpurowe jagody mające gorzki smak. Całe drzewo posiada właściwości lecznicze, ale to jagody są wykorzystywane jako część medycyny tradycyjnej.

Należy podkreślić, że tylko dojrzałe jagody jałowca, dwuletnie o ciemnym kolorze fioletowym posiadają właściwości lecznicze. Należy jednak pamiętać, że ich właściwości nie występują, gdy są jeszcze zielone, więc nie należy ich używać.

Jagody jałowca zawierają olejek eteryczny, to właśnie on można dotrzeć do najgłębszych miejsc w ludzkim ciele, gdzie antybiotyki nie są w stanie się przedostać.

Dodawanie jagód jałowca do codziennej diety ma liczne zalety.

Te jagody są używane w medycynie w celu ochrony układu oddechowego, moczowego, nerwowego i pokarmowego, aby poprawić reakcję organizmu akcja-reakcja, aby pomóc w leczeniu zapalenia płuc, kaszlu i innych chorób układu oddechowego, przyspieszają gojenie ran, poprawiają trawienie.

Liczne badania wykazały, że jagody jałowca są trawione w organizmie i obniżają poziom glukozy we krwi podobnie jak insulina wytwarzana przez trzustkę.

Zapobiegają one również choroby nowotworowym, działają jako oczyszczacz krwi, pomagają w leczeniu zapalenia stawów i cukrzycy.

Ponieważ cukrzyca jest uważana za starą chorobę z którą ludzie walczą od wieków skupimy się na korzyściach spożycia owoców jałowca w leczeniu tej choroby.

Sok z jagód jałowca

Jeśli regularnie będziesz spożywać ten sok pomoże Ci on uregulować cukrzycę.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg jagód jałowca
  • 1 cytryna
  • woda

Instrukcje:

Musisz mieć słoik o pojemności 3,5 litra. Umieść w nim jagody i plasterki cytryny, zalej wodą niemal do pełna.

Przechowuj mieszaninę w lodówce przez kilka dni.

Gdy zauważysz, że jagody zaczynają opadać na dno słoika, twój sok jest gotowy.

Każdego dnia trzeba pić 200ml soku dziennie. Po wypiciu całości należy przygotować kolejną dawkę.