Dynia to pyszne warzywo, które można dodawać do różnych potraw. Nie tylko ich miąższ można dobrze wykorzystać. Kiedy zagłębisz się w dynię, nie wyrzucaj nasion.
Mają naprawdę duży wpływ na nasze zdrowie. Przecież nasze babcie już wiedziały, jakie skarby kryją w sobie dynie i nie pozbywały się nasion.
Małe chrupki mogą pozbyć się pasożytów w jelitach i wspomóc prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Jednak pestki dyni zwykle lądują w koszu jako niechciane odpady. Jednak to wielka szkoda. Są małym skarbem pełnym zdrowia.
Naładowany witaminami
A na czym polega cud pestek dyni? Są dosłownie naładowane witaminami, których potrzebuje nasz organizm.
Zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, ale także witaminę C i witaminę K. Warto wspomnieć także o witaminie E.
Są także źródłem ważnych dla naszego organizmu aminokwasów i zawierają obiecującą ilość minerałów. Wśród nich magnez, fosfor, cynk, mangan, żelazo i miedź.
Skóra jak porcelana
Dzięki połączeniu składników odżywczych pestki dyni są prawdziwym uzdrowiskiem dla naszego organizmu.
Cynk i połączenie witamin korzystnie wpływają na skórę. Wzmacniają włosy i paznokcie oraz utrzymują skórę głowy w doskonałej kondycji.
Regularne spożywanie ziaren może opóźnić objawy łysienia. Jednocześnie pomaga zachować piękną zdrową skórę, bez trądziku i pęcherzy zapalnych.
Cofają także oznaki starzenia i usuwają zmarszczki ze skóry.
Trawienie wolne od pasożytów
Dzięki zawartej w nasionach substancji zwanej kaburbityną jest świetnym pomocnikiem w walce z pasożytami.
Regularne spożywanie dobroczynnych pestek pomoże wydalić nieproszonych gości z organizmu, oczyścić jelita i uporządkować przewód pokarmowy.
Według naukowców nasiona poprawiają trawienie, łagodzą objawy wzdęć, a także biegunkę czy zaparcia.
Według Światowej Organizacji Zdrowia aż 3,5 miliarda ludzi na Ziemi ma do czynienia z pasożytami w swoich organizmach.
Mogą przedostać się do organizmu po prostu drogą doustną – poprzez spożycie surowego mięsa.
Jeśli cierpisz na częste niestrawności, niewytłumaczalne zmęczenie, bóle głowy, bezsenność lub podwyższoną temperaturę, może spróbuj zafundować sobie kurację dyniową.
Intensywna kuracja z pestkami dyni
Jeśli podejrzewasz, że coś jest nie tak z Twoim trawieniem, spróbuj trzydniowego zaprawiania nasionami.
Zmieszaj 130 gramów pestek dyni ze 100 mililitrów mleka migdałowego. Jeśli pasta wydaje się zbyt gęsta, należy ją lekko rozcieńczyć wodą.
Pastę należy spożywać na pusty żołądek, np. zamiast śniadania. Po około godzinie popij szklanką czystej wody. Poddaj się kuracji tylko przez trzy kolejne dni. Następnie wróć do normalnej, zdrowej diety.