Spożywanie śmieciowego jedzenia zyskało dużą popularność wśród ludzi. Jednym z powodów tego masowego spożycia może być intensywny tryb życia, ale ten nawyk jest naprawdę niepokojący.
Chociaż ludzie zdają sobie sprawę z tego, że tryb ten jest niezdrowy i może powodować duże szkody zdrowotne, ludzie nadal mają tendencję do spożywania tego rodzaju żywności.
Regularne spożywanie śmieciowego jedzenia gromadzi toksyny w organizmie, spowalnia układ trawienny i sprawia, że wątroba pracuje jeszcze ciężej, aby je wyeliminować.
Z czasem poważnie zaszkodzi to czynności wątroby i spowoduje poważne choroby. Najwyższy czas zacząć oczyszczać wątrobę, aby temu zapobiec i przyspieszyć metabolizm.
W tym artykule znajdziesz przepis na naturalny napój, który pomoże Ci usunąć nagromadzone toksyny, zmniejszyć stany zapalne i przyspieszyć metabolizm.
Napój pomidorowy do detoksykacji wątroby
Potrzebujesz następujących składników:
– Sok pomidorowy – 1 szklanka
– Tarty imbir – 2 łyżki
– Łodygi selera – 2 szt
– Sok z cytryny – 1 szt
– Kminek – 1 szczypta
– Ostra papryka – 1 szczypta
– Chili w proszku – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
To taki łatwy przepis. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki w blenderze i to wszystko. Pij ten napój regularnie. Pierwsze pozytywne oznaki zauważysz po 72 godzinach.
Korzyści zdrowotne składników:
Imbir – Silne właściwości imbiru ochronią wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i toksyny. Oprócz wielu innych korzyści, imbir może zapobiegać rakowi wątroby.
Cytryna – wraz z dużą ilością witaminy C cytryna zawiera hesperydynę, bioflawonoid cytrusowy, który chroni wątrobę przed różnymi toksynami.
Sok pomidorowy – Według badań w Journal of Nutrition, sok pomidorowy może przyspieszyć odchudzanie, obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć stan zapalny.