Strona głównaZdrowieJak witamina D wpływa na wątrobę?

Jak witamina D wpływa na wątrobę?

Wirusowe zapalenie wątroby typu B jest poważnym zakażeniem wątroby i doskonałym powodem do niepokoju. Każdego roku jest zarażany tym wirusem ponad 2 miliardy ludzi, a 600 000 osób umiera w wyniku komplikacji.

Niemieccy naukowcy twierdzą, że witamina D jest związana z wirusowym zapaleniem wątroby typu B.

Według ostatnich badań niski poziom witaminy D jest związany z rosnącym ryzykiem wirusa zapalenia wątroby typu B zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

W rzeczywistości wirusowe zapalenie wątroby typu B może mieć charakter ostry lub przewlekły. Przede wszystkim ludzie zarażają się płynami ustrojowymi, takimi jak krew lub płyn nasienny.

Jeśli wirus utrzymuje się w organizmie przez długi czas może powodować trwałą niewydolność wątroby, marskość wątroby, a nawet raka wątroby.

Naukowcy ze szpitala uniwersyteckiego Johanna Wolfganga Goethego wskazują na bezpośredni związek między wysokim stężeniem HBV i niskim poziomem witaminy D we krwi.

Pokazują również, że niski poziom witaminy D nie ma związku ze zwiększoną podatnością na zapalenie wątroby typu C.

Ta dwuletnia analiza została przeprowadzona na 203 pacjentach, u których zdiagnozowano HBV. Nie otrzymali żadnego leczenia łagodzącego objawy HBV. Naukowcy zmierzyli poziom witaminy D u wszystkich uczestników testem 25-hydroksywitaminy D.

Poważny niedobór witaminy D dotyczy pacjentów z mniej niż 10 ng / ml. Niedobór witaminy D jest na poziomie 10-20 ng / ml, podczas gdy normalne stężenie witaminy D wynosi ponad 20 mg / ml.

Wyniki wykazały, że osoby z antygenem wirusa zapalenia wątroby typu B mają niższy poziom witaminy D.

Witamina D nie jest ważna dla ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia organizmu, ale poprawia układ odpornościowy. Ponadto jest ważnym środkiem przeciwzapalnym, który zapewnia korzyści osobom z metaboliczną chorobą wątroby.

Jednak eksperci nadal nie są pewni bezpośredniego związku między witaminą D, a zakażeniem HBV.

Niektóre produkty spożywcze zapobiegają nieprawidłowemu funkcjonowaniu wątroby, takie jak:

Bogate w białko, wapń i błonnik. Te składniki są ważne, ponieważ uruchamiają prawidłowe funkcjonowanie narządów ciała, takich jak wątroba.

Produkty pełnoziarniste zawierają dużo witamin i minerałów, które regulują poziom cholesterolu i zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2.

– Oprócz bogatej zawartości witaminy D jagody mają wiele przeciwutleniaczy, które pomagają oczyścić wątrobę i inne narządy w ludzkim ciele.

– Ten rodzaj ryb ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, substancji poprawiających zdrowie serca i zapewniających wiele dodatkowych korzyści zdrowotnych.

Zobacz Też: