Problemy ze zdrowiem psychicznym są bardzo trudne do wyleczenia i wiele osób na nie zgłasza się do kilku różnych psychiatrów i różnych terapii, zanim znajdą coś, co przynajmniej w pewnym stopniu złagodzi ich stan.
Jednak coraz bardziej zaczyna wyglądać na to, że wizyta u zwykłego psychiatry w przypadku problemów psychicznych jest jak wizyta u kardiologa w przypadku choroby skóry.
Psychiatria żywieniowa niesie ze sobą znacznie większe nadzieje w zakresie skutecznego leczenia chorób psychicznych. Dzieje się tak dlatego, że naukowcy coraz częściej odkrywają, że zły stan zdrowia psychicznego w wielu przypadkach jest spowodowany brakiem niezbędnych składników odżywczych.
Do chorób psychicznych związanych ze złym odżywianiem zalicza się przede wszystkim:
- depresja
- Lęk
- ADHD i zespół deficytu uwagi
- zaburzenie afektywne dwubiegunowe
- schizofrenia
Wraz z odkrywaniem coraz większej liczby informacji wskazujących na to ważne powiązanie, dziedzina psychiatrii żywieniowej faktycznie się rozwija. Koncentruje się na leczeniu problemów zdrowia psychicznego za pomocą żywności i suplementów diety.
Przyczyny wielu problemów psychologicznych i psychicznych
Na przykład zapalenie mózgu jest przyczyną wielu problemów psychicznych.
Reakcja zapalna, która ją powoduje, zaczyna się w jelitach i jest powiązana z brakiem składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3 i probiotyki.
Suplementy diety takie jak:
- witamina D
- Kompleks B
- kwasy tłuszczowe omega-3
- magnez
- cynk
Codzienne stosowanie probiotyków wiąże się również ze znacznym zmniejszeniem lęku i depresji .
To logiczne, że odżywianie odgrywa tak ważną rolę dla zdrowia psychicznego. W końcu Twój mózg jest nadal „włączony” i potrzebuje paliwa, aby wykonywać swoją pracę – i oczywiście idealnie jest zapewnić mu najlepsze paliwo w postaci wysokiej jakości, pożywnej żywności.
dr. Eva Selhub z Harvard Health posuwa tę analogię jeszcze dalej, wskazując, że użycie paliwa niskiej jakości, np. przetworzonej żywności, powoduje pogorszenie wydajności mózgu w taki sam sposób, w jaki pogarsza się wydajność samochodu w przypadku taniej benzyny niskiej jakości.
Wykazano to w badaniach takich jak holenderskie, które wykazały, że uszkodzenie małych naczyń krwionośnych spowodowane niewłaściwą dietą może zwiększyć ryzyko depresji o prawie 60% .
Doszli do takiego wniosku po przeanalizowaniu danych od 43 000 dorosłych, z których ponad 9200 miało depresję.
Badanie przeprowadzone przez naukowców z australijskiego Uniwersytetu w Melbourne wykazało, że kobiety, które spożywały dużo niezdrowej żywności i żywności bogatej w cukier, były o 50% bardziej narażone na stany lękowe lub depresję niż te, które odżywiały się zdrowiej.
Inne badanie, opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine , wykazało, że niedożywione osoby z depresją , które zaczęły stosować dietę śródziemnomorską, doświadczyły znacznej poprawy w zakresie poziomu depresji.
U jednej trzeciej z nich objawy depresji nawet całkowicie ustąpiły.
Odżywianie zasługuje na większą uwagę
Niestety, szkoły medyczne na całym świecie zazwyczaj nie poświęcają zbyt wiele uwagi odżywianiu i jego powiązaniu z chorobami. Przepisywanie leków jest również znacznie bardziej korzystne finansowo, dlatego wielu lekarzy po prostu nie ma motywacji, aby bardziej skupiać się na odżywianiu.
Rosnące zainteresowanie psychiatrią żywieniową nie mogło nastąpić w lepszym momencie, gdyż leki przeciwdepresyjne zawierają substancje wysoce skuteczne, a osoby je stosujące (lub ich bliscy) silnie odczuwają ich skutki uboczne.
Wiążą się one nie tylko z problemami zdrowotnymi, ale także powodują myśli samobójcze. Ponadto w ostatnich latach wiele masowych strzelanin zostało popełnionych przez osoby używające takich narkotyków.
Wniosek
Obecny system wyraźnie nie sprawdza się w przypadku wielu osób cierpiących na depresję lub niezliczone inne choroby psychiczne na całym świecie.
Wiele osób cierpiących na problemy psychiczne boryka się z trudnościami przez całe życie, ponieważ obecne leczenie po prostu nie usuwa pierwotnej przyczyny ich problemu.
Przejście na zdrowszą dietę i skupienie się na brakujących składnikach odżywczych może zaoszczędzić wielu osobom niepotrzebnego cierpienia.