Jak wzmocnić mózg i poprawić psychikę za pomocą diety

Problemy ze zdrowiem psychicznym są bardzo trudne do wyleczenia i wiele osób na nie zgłasza się do kilku różnych psychiatrów i różnych terapii, zanim znajdą coś, co przynajmniej w pewnym stopniu złagodzi ich stan.

Jednak coraz bardziej zaczyna wyglądać na to, że wizyta u zwykłego psychiatry w przypadku problemów psychicznych jest jak wizyta u kardiologa w przypadku choroby skóry.

Psychiatria żywieniowa niesie ze sobą znacznie większe nadzieje w zakresie skutecznego leczenia chorób psychicznych. Dzieje się tak dlatego, że naukowcy coraz częściej odkrywają, że zły stan zdrowia psychicznego w wielu przypadkach jest spowodowany brakiem niezbędnych składników odżywczych.

Do chorób psychicznych związanych ze złym odżywianiem zalicza się przede wszystkim:

  • depresja
  • Lęk
  • ADHD i zespół deficytu uwagi
  • zaburzenie afektywne dwubiegunowe
  • schizofrenia

Wraz z odkrywaniem coraz większej liczby informacji wskazujących na to ważne powiązanie, dziedzina psychiatrii żywieniowej faktycznie się rozwija. Koncentruje się na leczeniu problemów zdrowia psychicznego za pomocą żywności i suplementów diety.

Przyczyny wielu problemów psychologicznych i psychicznych

Na przykład zapalenie mózgu jest przyczyną wielu problemów psychicznych.

Reakcja zapalna, która ją powoduje, zaczyna się w jelitach i jest powiązana z brakiem składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3 i probiotyki.

Suplementy diety takie jak:

  • witamina D
  • Kompleks B
  • kwasy tłuszczowe omega-3
  • magnez
  • cynk

Codzienne stosowanie probiotyków wiąże się również ze znacznym zmniejszeniem lęku i depresji .

To logiczne, że odżywianie odgrywa tak ważną rolę dla zdrowia psychicznego. W końcu Twój mózg jest nadal „włączony” i potrzebuje paliwa, aby wykonywać swoją pracę – i oczywiście idealnie jest zapewnić mu najlepsze paliwo w postaci wysokiej jakości, pożywnej żywności.

dr. Eva Selhub z  Harvard Health posuwa tę analogię jeszcze dalej, wskazując, że użycie paliwa niskiej jakości, np. przetworzonej żywności, powoduje pogorszenie wydajności mózgu w taki sam sposób, w jaki pogarsza się wydajność samochodu w przypadku taniej benzyny niskiej jakości.

Wykazano to w badaniach takich jak holenderskie, które wykazały, że uszkodzenie małych naczyń krwionośnych spowodowane niewłaściwą dietą może zwiększyć ryzyko depresji o prawie 60% .

Doszli do takiego wniosku po przeanalizowaniu danych od 43 000 dorosłych, z których ponad 9200 miało depresję.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z australijskiego Uniwersytetu w Melbourne wykazało, że kobiety, które spożywały dużo niezdrowej żywności i żywności bogatej w cukier, były o 50% bardziej narażone na stany lękowe lub depresję niż te, które odżywiały się zdrowiej.

Inne badanie, opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine , wykazało, że niedożywione  osoby z depresją , które zaczęły stosować dietę śródziemnomorską, doświadczyły znacznej poprawy w zakresie poziomu depresji.

U jednej trzeciej z nich objawy depresji nawet całkowicie ustąpiły.

Odżywianie zasługuje na większą uwagę

Niestety, szkoły medyczne na całym świecie zazwyczaj nie poświęcają zbyt wiele uwagi odżywianiu i jego powiązaniu z chorobami. Przepisywanie leków jest również znacznie bardziej korzystne finansowo, dlatego wielu lekarzy po prostu nie ma motywacji, aby bardziej skupiać się na odżywianiu.

Rosnące zainteresowanie psychiatrią żywieniową nie mogło nastąpić w lepszym momencie, gdyż leki przeciwdepresyjne zawierają substancje wysoce skuteczne, a osoby je stosujące (lub ich bliscy) silnie odczuwają ich skutki uboczne.

Wiążą się one nie tylko z problemami zdrowotnymi, ale także powodują myśli samobójcze. Ponadto w ostatnich latach wiele masowych strzelanin zostało popełnionych przez osoby używające takich narkotyków.

Wniosek

Obecny system wyraźnie nie sprawdza się w przypadku wielu osób cierpiących na depresję lub niezliczone inne choroby psychiczne na całym świecie.

Wiele osób cierpiących na problemy psychiczne boryka się z trudnościami przez całe życie, ponieważ obecne leczenie po prostu nie usuwa pierwotnej przyczyny ich problemu.

Przejście na zdrowszą dietę i skupienie się na brakujących składnikach odżywczych może zaoszczędzić wielu osobom niepotrzebnego cierpienia.