Ostatnio przeprowadzone badanie wykazało, że ekstrakt z granatu jest niezwykle pomocny w chorobach sercowo-naczyniowych, ponieważ zapobiega pogrubieniu tętnic wieńcowych z powodu nagromadzenia tłuszczu zwanego miażdżycą.
Ten owoc zmniejsza stan zapalny i reguluje wysokie ciśnienie krwi. Poprawia również przepływ krwi w układzie sercowo-naczyniowym pacjentów z chorym sercem i dlatego zapobiega chorobom serca i zawałom serca.
11 korzyści zdrowotne granatu
-
- Granat obniża tkankę tłuszczową, szczególnie najbardziej niebezpieczny rodzaj tłuszczu trzewnego
- Bogaty w przeciwutleniacze i dlatego zapobiega chorobom serca
- Obniża zły poziom cholesterolu LDL
-
- Zmniejsza osadzanie się płytki w tętnicach i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi
- Regularne spożywanie granatu zapobiega rakowi piersi, chłoniakowi, rakowi prostaty i cukrzycy
- Granat jest bogaty w witaminę C, która pomaga w walce z infekcjami
-
- Ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych
- Granat jest również korzystny dla twoich zębów
- Granat poprawia czynność wątroby
- Granat chroni DNA
- Chroni noworodki. Badanie wykazało, że picie soku z granatów podczas ciąży pomaga chronić mózg dziecka
Twardy, gładki i duży granat to najlepszy wybór. Dobry granat jest jednolitego koloru bez przebarwień i skaleczeń
Przechowuj owoce w suchym i chłodnym miejscu, a będzie świeży przez miesiąc. Jeśli umieścisz go w lodówce będzie nawet świeży przez 2 miesiące.
Surowy granat jest zawsze najlepszym wyborem, ale można go spożywać w sałatkach i deserach.