Jeden z najzdrowszych produktów mlecznych obniżających poziom cholesterolu i spalających tłuszcz


WYSOKI cholesterol i dieta zawsze idą w parze. LDL to szkodliwy cholesterol, który może gromadzić się w naczyniach krwionośnych, zwiększając ryzyko zawału serca.

HDL to zdrowa forma cholesterolu, która usuwa zły cholesterol z krwi, dostarczając go do wątroby, gdzie jest bezpiecznie rozkładany.

jogurt i cholesterol

Kontrolując dietę i ćwicząc, możesz zachęcić swój organizm do produkcji zdrowszego cholesterolu, w tym spożywania większej ilości tej smacznej przekąski.

W kilku badaniach zbadano wpływ jedzenia jogurtu na poziom cholesterolu. Naukowcy uważają, że istnieje związek między spożywaniem jogurtu, a zdrowym poziomem cholesterolu.

Postawiono hipotezę, że osoby jedzące jogurt mają lepszy profil metaboliczny w porównaniu do osób, które nie spożywają kremowej przekąski.

Oznacza to, że osoby te mają niższy wskaźnik masy ciała (BMI), obwód talii, a także niższy poziom trójglicerydów, glukozy i insuliny na czczo oraz ciśnienie krwi.

Inne badania wykazały, że zdolność jogurtu do obniżania poziomu cholesterolu można przypisać zawartości probiotyków.

Jedno z badań w Wielkiej Brytanii wykazało, że dwie dzienne dawki probiotyku obniżyły kluczowe cząsteczki zawierające cholesterol we krwi, a także poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) lub „złego” cholesterolu.

Badanie nie było w stanie określić, czy pozytywne efekty były spowodowane samymi probiotykami, czy samym jogurtem, czy też kombinacją obu.

W badaniu opublikowanym w National Library of Health zbadano spożycie jogurtu w celu uzyskania lepszego profilu metabolicznego i obniżenia poziomu cholesterolu. W badaniu wzięły udział kobiety, z których około 64 procent było konsumentami jogurtu.

Badanie wykazało, że konsumenci jogurtu mieli wyższy wynik DGAI (tj. lepszą jakość diety) niż osoby niebędące konsumentami.

„Ponadto spożywanie jogurtu wiązało się z niższym poziomem krążących trójglicerydów, glukozy oraz niższym skurczowym ciśnieniem krwi i opornością na insulinę” – czytamy w badaniu.

Stwierdzono: „Jogurt jest dobrym źródłem kilku mikroelementów i może pomóc w poprawie jakości diety i utrzymaniu dobrego samopoczucia metabolicznego w ramach zdrowego, zbilansowanego energetycznie wzorca żywieniowego”.

Ta niskotłuszczowa opcja nie tylko świetnie sprawdza się jako słodki przysmak z owocami, ale może być również stosowana jako alternatywa dla kwaśnej śmietany.

Według Cleveland Clinic najzdrowszy jest jogurt naturalny bez tłuszczu, niezależnie od tego, czy jest oryginalny, czy grecki.

Jogurt grecki zawiera więcej białka, co może zapewnić uczucie sytości na dłużej, ale oba rodzaje jogurtów mają świetną zawartość białka, probiotyków i wapnia.

Z drugiej strony jogurty z owocami mają zwykle dodatkowe kalorie i często zawierają ponad trzy razy więcej cukru niż zwykłe odmiany.



Udostępnij na: