Ostra papryka chilli zawdzięcza swój smak specjalnemu składnikowi zwanemu kapsaicyną. Im więcej zawiera kapsaicyny, tym bardziej jest ostra. Jednak większe ilości kapsaicyny mogą poparzyć usta, język i gardło, a nawet sprawić, że będziemy płakać.
Dlaczego papryczki chili są zdrowe?
Kapsaicyna nie tylko nadaje pieprzowi ostry smak, ale także pewne właściwości lecznicze, które czynią ją jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie.
Stany zapalne
Dzięki kapsaicynie chili ma silne właściwości przeciwzapalne. Kapsaicyna skutecznie blokuje substancję P, związaną z procesami zapalnymi w organizmie. Regularne spożywanie chilli może być doskonałym sposobem zapobiegania zapaleniu stawów.
Ulga w bólu
Według nowych badań chili może skutecznie zmniejszyć ból spowodowany zapaleniem stawów, łuszczycą i neuropatią cukrzycową.
Popraw zdrowie układu krążenia
Wykazano, że ostra papryka obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi. Osoby, które używają chili w dużych ilościach mają znacznie niższe wskaźniki chorób serca, udaru i zakrzepicy.
Popraw trawienie
Gorący smak pobudza apetyt i poprawia trawienie. Dobrze strawiona żywność dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych i energii, a pokarm, który nie jest trawiony wytwarza toksyny. Dlatego trawienie jest kluczem do lepszego zdrowia.
Zwiększ odporność
Jasny czerwony kolor papryki chili pochodzi z wysokiej zawartości beta-karotenu lub prowitaminy A. Zaledwie kilka łyżeczek chili dziennie może dać organizmowi dodatkową dawkę witaminy C i A, które są niezbędne w zapobieganiu infekcji.
Zapobiegaj rakowi prostaty
Badania nad rakiem prostaty wykazały, że kapsaicyna może skutecznie zabijać komórki nowotworowe. Po czterotygodniowej terapii kapsaicyna zatrzymała wzrost komórek raka gruczołu krokowego, a nowotwory były znacznie zmniejszone u większości zwierząt laboratoryjnych. Zaleca się przyjmowanie 400 mg kapsaicyny trzy razy w tygodniu, aby zapobiec rakowi prostaty.
Wspomagaj proces odchudzania
Gorący, ostry smak papryki chili zwiększa termogenezę – proces tworzenia ciepła w ciele. Proces termogenezy spala dodatkowe kalorie, co powoduje utratę wagi.
Zapobiegaj wrzodom żołądka
Przez długi czas panowało powszechne błędne przekonanie, że pikantne potrawy powodują wrzody żołądka. Dziś potwierdzono, że ostra papryka nie powoduje wrzodów, ale zapobiega im, ponieważ zabija szkodliwe bakterie i stymuluje wydzielanie ochronnych soków żołądkowych.
Pomoc w cukrzycy typu 2
Regularne spożywanie chili może zapobiec cukrzycy typu 2. Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, że regularne spożywanie chili zmniejsza zapotrzebowanie organizmu na wydzielanie insuliny, zmniejszając poziom cukru we krwi po posiłkach.