Jedna szklanka dziennie pomoże na bezsenność, zmęczenie i zaparcia

Kefir to bardzo pożyteczny napój, który zyskał popularność głównie ze względu na zawartość cennych substancji, takich jak witaminy, minerały, ale przede wszystkim naturalne probiotyki.

To dzięki nim przynosi szereg korzystnych dla zdrowia korzyści, takich jak wspomaganie przewód pokarmowy, regulacja ciśnienia krwi czy ochrona przed starzeniem się skóry.

Ogólnie można powiedzieć, że jest bardzo zdrowy i jego regularne spożywanie nie ma przeciwwskazań.

Jest wytwarzany ze sfermentowanego mleka za pomocą grzyba kefirowego, który składa się wyłącznie z drożdży i zdrowych bakterii.

Kefir i jego właściwości zdrowotne

Kefir zawiera wiele witamin i składników mineralnych, w tym witaminy A, B i K, kwas foliowy, jod, magnez, żelazo i wapń.

Jednak jego głównym składnikiem są naturalne probiotyki, które aktywizują przewód pokarmowy, zwalczają szkodliwe bakterie i pomagają w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej – która jest m.in. dobra obrona układu odpornościowego i ochrona przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami czy problemami trawiennymi.

Ponadto ten wyjątkowy napój jest znacznie lepszy niż samo mleko i inne produkty mleczne, ponieważ oprócz bakterii kwasu mlekowego zawiera również drożdże, aminokwasy i bakterie kwasu octowego.

W przeciwieństwie do z pozostałych produktów nie zawiera nienaturalnej dla organizmu człowieka laktozy.

Dzięki temu jego regularne spożywanie spowalnia proces starzenia się skóry, reguluje ciśnienie krwi oraz pomaga zapobiegać zmęczeniu, nerwowości i zaburzeniom snu. Ponadto uważa się, że może pomóc w chorobach serca.

Pomoże Ci też schudnąć

Kefir może być również korzystny dla tych, którzy chcą schudnąć. Powodem jest przede wszystkim to, że zawiera dużą ilość białka, zdrowe tłuszcze oraz brak cukru – wszystko to kosztem bardzo małej ilości kalorii.

Jak wspomniano powyżej, napój chroni również skórę przed starzeniem, przyczyniając się tym samym do jej dobrego wyglądu i zachowania jej blasku.

Dodatkowo można z niego zrobić maseczkę oczyszczającą skórę – wystarczy zmieszać ją z oliwą z oliwek i po prostu nałożyć mieszankę na skórę.

Jak zrobić kefir w domu?

Możesz kupić kefir w supermarkecie lub zrobić go samodzielnie w domu. Wystarczy mleko (krowie, owcze lub kozie) i drożdże kefirowe.

Gdy masz już potrzebne składniki, po prostu umieść je w hermetycznym pojemniku i pozwól im fermentować w temperaturze pokojowej przez co najmniej 3 do 4 dni (najlepiej w ciemnym miejscu).

Potem już tylko pij gotowy płyn według uznania – możesz spożywać do 4 filiżanek dziennie, ale najlepiej trzymać się dwóch.

Większa ilość kefiru może zniszczyć Twoją mikroflorę i spowodować nieprzyjemne problemy.

Może Cię również zaskoczyć smak samego napoju, który nie zawsze jest najlepszy. Jeśli nie możesz tego znieść, spróbuj dodać do niego np. mrożone owoce.

Jak często pijesz kefir?