Dobrze Panie i Panowie możemy śmiało powiedzieć, że czosnek jest jedną z najzdrowszych żywności na świecie! Myślę, że wszyscy możemy się zgodzić z tym, prawda?
Wielu ludzi na całym świecie korzysta z surowego czosnku jako tradycyjnego środka kontrolującego wysokie ciśnienie krwi, niskie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, chorobę niedokrwienna serca, zawał serca, zmniejszony przepływ krwi z powodu zwężonych tętnic i miażdżycy.
W ciągu 24 godzin nasz organizm reaguje na spożyty czosnek powodując utratę wagi lub jako naturalny środek leczniczy. Eksperci twierdzą, że należy jeść sześć pieczonych ząbków czosnku i zgadnijcie co – będziecie zaskoczeni wynikami.
Oto, co się stanie z Twoim ciałem po zjedzeniu 6 pieczonych ząbków czosnku:
1 godzina – W pierwszej godzinie, czosnek jest trawiony w żołądku i staje się pokarmem dla organizmu.
2 – 4 godzina – czosnek pomaga organizmowi w walce z wolnymi rodnikami i istniejącymi komórkami rakowymi.
4 – 6 godzina – Metabolizm organizmu zaczyna widzieć korzyści z czosnku i aktywuje proces usuwania nadmiaru płynów i tłuszczu przechowywanego w tkankach.
6 – 7 godzina – Właściwości antybakteryjne czosnku po dostaniu się do krwiobiegu, zaczynają wykonywać swój proces ochronny przeciwko bakterią.
7 – 10 godzina – w tym okresie substancje odżywcze odgrywają już ważną rolę na poziomie komórkowym, a czosnek chroni organizm przed utlenianiem.
10 – 24 godzina – Po strawieniu czosnku w organizmie rozpoczyna się proces głębokiego czyszczenia, a także czosnek pomaga:
– regulować poziom cholesterolu
– oczyszcza tętnice i chronić organizm przed chorobami układu krążenia
– obniża i podnosi ciśnienie krwi
– czosnek zwiększa naturalne mechanizmy obronne organizmu i wzmacnia układ odpornościowy
– usuwa metale ciężkie z organizmu
– poprawia wytrzymałość kości
– pomaga wyeliminować zmęczenie
– poprawia wydajność