Z wszystkich przetworzonych produktów spożywczych, dodatków i konserwantów oraz zanieczyszczenie środowiska powodują, że do naszego organizmu dostają się toksyny, które muszą być z niego usunięte, żeby płynnie on działał.
To właśnie wątroba za to wszystko odpowiada, reguluje większość poziomów chemicznych we krwi i usuwa toksyny. Cała krew, która opuszcza żołądek i jelita przechodzi przez wątrobę, gdzie jest oczyszczana.
Wątroba przyczynia się do detoksykacji krwi i produkcji żółci do przechowywania niezbędnych witamin, minerałów i żelaza. Kiedy wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, proces trawienia – zwłaszcza trawienie tłuszczów jest znacznie ograniczone.
Chcąc utrzymać wątrobę w pełni zdrowia, aby działa płynnie przez cały czas, po prostu włącz te sześć istotnych pokarmów do swojej diety!
1. Czosnek
Jedni go kochają, inni nienawidzą. Selen zawarty w czosnku zwiększa działanie przeciwutleniaczy, aby wspomóc wątrobę w procesie detoksykacji. Arginina jest aminokwasem w czosnku, który odgrywa ważną rolę w rozluźnieniu naczyń krwionośnych, co przyczynia się do unormowania ciśnienia krwi w wątrobie. Czosnek zawiera witaminę B6, która ma działanie anty-zapalne i witaminę C, która jest w organizmie podstawowym przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed uszkodzeniem
2. Grejpfruty
Grejpfruty zawierają witaminę C wspomagającą wytwarzanie glutationu.. Glutation jest zaangażowany w wiele procesów w organizmie, w tym budowie i naprawie tkanek, produkcji substancji chemicznych i białek, które są niezbędne w organizmie oraz wzmacnia układ immunologiczny.
3. Warzywa
Zielone liściaste warzywa chronią wątrobę przy zobojętnieniu metali, chemikaliów i środków ochrony rośli. Rukola, szpinak i cykoria przyczyniają się do zwiększenia przepływu żółci, przyczyniając się do usuwania toksyn. Buraki naturalnie oczyszczają krew zwiększając funkcję wątroby i produkcję składników odżywczych w organizmie. Brokuły, kalafior, brukselka i inne warzywa kapustne pomagają produkować enzymy w wątrobie przyczyniające się do usuwania toksyn.
4. Awokado
Zawierają glutation pomagający w neutralizacji wolnych rodników i chronią komórki przed uszkodzeniem wątroby. Witamina E i K zawarte w awokado działają jako środek przeciwzapalny chroniący wątrobę przed zapaleniami. Zdrowe tłuszcze w awokado mogą również poprawić poziom cholesterolu.
5. Orzechy
Orzechy włoskie zawierają argininę, aminokwas, który pomaga wątrobie w detoksykacji amoniaku. Są także bogate w glutation i kwasy tłuszczowe Omega-3, które pomagają wspierać detoksykację wątroby. Orzechy włoskie są pełne antyoksydantów, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronią wątrobę przed odkładaniem się tłuszczu. Te zdrowe tłuszcze są również niezbędne do budowy błon komórkowych wokół komórek wątroby.
6. Kurkuma
Główny składnik aktywny to kurkumina, która jest silnym antyoksydantem i ma właściwości przeciwzapalne. Kurkumina odpowiada za ochronę dróg żółciowych, aby poprawić przepływ żółci. Odmładza komórki wątroby, zapobiega przekształcaniu się toksyn i alkoholu w szkodliwe związki, które mogą uszkodzić wątrobę.