Jedz czosnek i miód na pustym żołądek, a efekty Cię zaskoczą!

Czosnek jest obecny w prawie każdej kuchni na świecie. Jest nie tylko aromatyczny, ale także niezwykle silny w leczeniu typowych dolegliwości.

Chociaż czosnek jest często podawany po ugotowaniu, itp. jedzenie go na surowo może w rzeczywistości przekształcić tę popularną przyprawę w silny lek.

Jeśli chodzi o zdrowie serca, czosnek pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobie wieńcowej i zawałowi serca, a także odwraca skutki miażdżycy.

Doskonale nadaje się również do codziennych problemów zdrowotnych, takich jak katar sienny, przeziębienie i grypa, ukąszenia owadów i zakażenia grzybicze.

Jeśli chodzi o typowe problemy zdrowotne, regularne spożywanie czosnku może pomóc w opanowaniu objawów zapalenia stawów, cukrzycy i powiększonej prostaty.

Pomaga również w pobudzeniu układu odpornościowego i zdolności organizmu do pozbywania się toksyn. W połączeniu z imbirem i cebulą może nawet pomóc w detoksykacji z chemioterapii.

Jak używać czosnku

Lepiej jeść surowy czosnek, ponieważ jego aktywny składnik, allicyna ulega denaturacji przez ciepło. Aby uzyskać najlepsze wyniki, zmiażdż i posiekaj ząbki i pozostaw na 15 minut przed jedzeniem. Zgniecenie aktywuje reakcję chemiczną, dzięki której allicyna staje się bardziej biodostępna.

Co do tego, dlaczego powinieneś jeść go na pusty żołądek jest to naprawdę proste: kiedy żołądek jest przytłoczony jedzeniem, organizmowi może być trudniej przetwarzać i wchłaniać wszystkie składniki odżywcze, które ma do zaoferowania jedzenie.

Świetnym sposobem na dodanie surowego czosnku do diety jest zmieszanie go z miodem:

  1. Weź 2-3 ząbki czosnku i pokrój je na małe kawałki.
  2. Wymieszaj z łyżką miodu.

Zjedz tę mieszankę każdego dnia, a poczujesz się przypływ energii,a  także będziesz zdrowy w ciągu tygodnia.