Jedz czosnek i miód na pustym żołądek, a efekty Cię zaskoczą!

Czosnek jest obecny w prawie każdej kuchni na świecie. Jest nie tylko aromatyczny, ale także niezwykle silny w leczeniu typowych dolegliwości.

Chociaż czosnek jest często podawany po ugotowaniu, itp. jedzenie go na surowo może w rzeczywistości przekształcić tę popularną przyprawę w silny lek.

Jeśli chodzi o zdrowie serca, czosnek pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobie wieńcowej i zawałowi serca, a także odwraca skutki miażdżycy.

Doskonale nadaje się również do codziennych problemów zdrowotnych, takich jak katar sienny, przeziębienie i grypa, ukąszenia owadów i zakażenia grzybicze.

Jeśli chodzi o typowe problemy zdrowotne, regularne spożywanie czosnku może pomóc w opanowaniu objawów zapalenia stawów, cukrzycy i powiększonej prostaty.

Pomaga również w pobudzeniu układu odpornościowego i zdolności organizmu do pozbywania się toksyn. W połączeniu z imbirem i cebulą może nawet pomóc w detoksykacji z chemioterapii.

Jak używać czosnku

Lepiej jeść surowy czosnek, ponieważ jego aktywny składnik, allicyna ulega denaturacji przez ciepło. Aby uzyskać najlepsze wyniki, zmiażdż i posiekaj ząbki i pozostaw na 15 minut przed jedzeniem. Zgniecenie aktywuje reakcję chemiczną, dzięki której allicyna staje się bardziej biodostępna.

Sprawdź to ➡ ➡  1 łyżeczka octu jabłkowego przez 60 dni może wyeliminować te problemy zdrowotne

Co do tego, dlaczego powinieneś jeść go na pusty żołądek jest to naprawdę proste: kiedy żołądek jest przytłoczony jedzeniem, organizmowi może być trudniej przetwarzać i wchłaniać wszystkie składniki odżywcze, które ma do zaoferowania jedzenie.

Świetnym sposobem na dodanie surowego czosnku do diety jest zmieszanie go z miodem:

  1. Weź 2-3 ząbki czosnku i pokrój je na małe kawałki.
  2. Wymieszaj z łyżką miodu.

Zjedz tę mieszankę każdego dnia, a poczujesz się przypływ energii,a  także będziesz zdrowy w ciągu tygodnia.


ZOBACZ TAKŻE