W zależności od diety i jakiego rodzaju pokarmy spożywamy poziom cukru we krwi może gwałtownie wzrosnąć lub spaść. Czy wiesz, że spożywając jedno jajko możesz kontrolować poziomu cukru?
od obrazkiem - under_page_title -->
Zbyt wysoki poziom cukru we krwi przez dłuższy okres czasu może zwiększyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu, choroby nerek, zaburzenia widzenia.
Jak kontrolować poziom cukru we krwi?
U osób z insulinoopornością poziom cukru we krwi pozostaje wysoki długo po zakończonym posiłku.
Na szczęście istnieje wiele produktów, które można jeść, a one mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi w sposób naturalny. Dodatkowo przyjmując leki na cukrzycę w dłuższej perspektywie czasu mogą one mieć negatywne skutki uboczne dla organizmu.
Składniki:
ocet jabłkowy,
woda,
jajko
Przygotowanie:
Ugotuj jajko w godzinach popołudniowych i obierz je
Nakłuj jajko 2-3 razy za pomocą wykałaczki
Umieść jajko w słoiku i zalej octem jabłkowym
Zamknij słoik, umieść go w lodówce na całą noc
Spożywanie:
Następnego dnia rano wypij szklankę ciepłej wody i zjedz jajko
Powtarzaj tę czynność codziennie, a wkrótce zauważysz poprawę poziomu cukru we krwi.
DLACZEGO TO DZIAŁA
Białko zawarte w jajku nie tylko spowalnia trawienie, ale również spowalnia wchłanianie glukozy co jest bardzo pomocne dla diabetyków.
Ocet jabłkowy chroni przed skokami cukru we krwi, szczególnie po zjedzeniu potraw zawierających skrobię.
