Strona głównaZdrowieJedząc 1 jajko na twardo możesz kontrolować poziom cukru we krwi

Jedząc 1 jajko na twardo możesz kontrolować poziom cukru we krwi

W zależności od diety i jakiego rodzaju pokarmy spożywamy poziom cukru we krwi może gwałtownie wzrosnąć lub spaść. Czy wiesz, że spożywając jedno jajko możesz kontrolować poziomu cukru?
Zbyt wysoki poziom cukru we krwi przez dłuższy okres czasu może zwiększyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu, choroby nerek, zaburzenia widzenia.

Jak kontrolować poziom cukru we krwi?
U osób z insulinoopornością poziom cukru we krwi pozostaje wysoki długo po zakończonym posiłku.
Na szczęście istnieje wiele produktów, które można jeść, a one mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi w sposób naturalny. Dodatkowo przyjmując leki na cukrzycę w dłuższej perspektywie czasu mogą one mieć negatywne skutki uboczne dla organizmu.
Składniki:
ocet jabłkowy,
woda,
jajko
Przygotowanie:

Ugotuj jajko w godzinach popołudniowych i obierz je

Nakłuj jajko 2-3 razy za pomocą wykałaczki

Umieść jajko w słoiku i zalej octem jabłkowym

Zamknij słoik, umieść go w lodówce na całą noc

Spożywanie:

Następnego dnia rano wypij szklankę ciepłej wody i zjedz jajko

Powtarzaj tę czynność codziennie, a wkrótce zauważysz poprawę poziomu cukru we krwi.

DLACZEGO TO DZIAŁA
Białko zawarte w jajku nie tylko spowalnia trawienie, ale również spowalnia wchłanianie glukozy co jest bardzo pomocne dla diabetyków.
Ocet jabłkowy chroni przed skokami cukru we krwi, szczególnie po zjedzeniu potraw zawierających skrobię.

Zobacz Też: