Strona głównaZdrowieJEDZĄC TO NA ŚNIADANIE SCHUDNIESZ SZYBCIEJ NIŻ SIĘ SPODZIEWASZ

JEDZĄC TO NA ŚNIADANIE SCHUDNIESZ SZYBCIEJ NIŻ SIĘ SPODZIEWASZ

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. Dlatego musisz upewnić się, że jest zdrowy, pożywny i zapewnia energię potrzebną na cały dzień oraz przyśpiesza metabolizm.

Jeśli chcesz stracić zbędne kilogramy, koniecznie nie opuszczaj śniadania, bo w ciągu dnia będziesz głodny i będziesz mieć ochotę na spozywanie niezdrowej żywności.

Według ostatnich badań, które zostały opublikowane w Annals of Nutrition & Metabolism, płatki owsiane są najlepszym rozwiązaniem co należy spożywać na śniadanie.

W badaniu wzięło udział 36 uczestników podzielonych na 3 grupy.

Wszyscy uczestnicy przyjmowali dziennie 350 kalorii, podczas gdy pierwsza grupa przyjmowała także płatki owsiane, druga płatki kukurydziane i trzecia grupa po prostu piła wodę na śniadanie. Wszyscy spożywali to samo na obiad i kolację.

Uczestnicy byli zobowiązani do rejestrowania poziomu sytości w ciągu następnych 3 godzin. Podobnie badani musieli robić badania krwi, aby kontrolować poziom cukru we krwi.

Z badań wynika, że ​​uczestnicy przyjmujący płatki owsiane mieli najmniejszą ochotę w ciągu dnia na podjadanie i spożywali o 31% mniej kalorii na obiad. Uczestnicy drugiej i trzeciej grupy odczuwali głód już po 3 godzinach.

Mianowicie płatki owsiane pozostają dłużej w żołądku, podczas gdy płatki kukurydziane podnoszą poziom glukozy we krwi, a następnie doświadczasz niespotykanego spadku cukru.

Kilka badań potwierdziło te odkrycia i okazało się, że płatki owsiane na śniadanie wspomagają utratę wagi i zmniejszają spożycie kalorii o co najmniej 31%.

Są one pełne zdrowych składników odżywczych i można je dodawać do różnych potraw, sałatek, przystawek i deserów.

ZALETY PŁATKÓW OWSIANYCH:

  • Zapewniają uczucie sytości

Są bogate w błonnik, który zapobiega głodowi i powodują uczucie pełności. Błonnik przyśpiesza trawienie, a tym samym promuje utratę wagi.

  • Obniżają ciśnienie krwi

Zawierają lignan, włókno roślinne, o którym wiadomo, że obniża ciśnienie krwi o 30%, gdy jest stosowane regularnie.

  • Obniżają poziom cholesterolu

Błonnik obecny w płatkach wiąże się z tłuszczem w ciele, tym samym zmniejszając poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Co więcej płatki owsiane minimalizują ryzyko niewydolności serca, chorób serca i udarów, a także podtrzymują zdrowie serca i naczyń krwionośnych.

  • Obniżają ryzyko raka

Według badań opublikowanych w British Medical płatki skutecznie zmniejsza ryzyko raka piersi, okrężnicy, jajnika i prostaty.

Zobacz Też: