Jest to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Jeśli nigdy nie spożywałeś tego – oto kilka przykładów, które przekonają Cię do tego!
Imbir pomaga z nudnościami
1 – 1,5 g imbiru dziennie wystarcza, aby złagodzić różnego rodzaju nudności, w tym poranne, lokomocyjne i te po chemioterapii.
Uwalnia od bólu mięśni
Udowodniono, że imbir stopniowo łagodzi bóle mięśni.
Imbir pomaga zwalczać artretyzm
Artretyzm jest częstą chorobą przewlekłą, która powoduje objawy, takie jak bóle stawów i sztywność. Udowodniono, że ból u tych, którzy spożywają imbir został zminimalizowany.
Imbir obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca
Imbir może być skuteczny w walce z cukrzycą, pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi i zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca u pacjentów z cukrzycą typu 2 cukrzycy.
Wspomaga trawienie
Wiele osób cierpi na przewlekłą niestrawność co prowadzi do bólów żołądka i powoduje dyskomfort. Imbir jest skuteczny w kłopotach z opróżnianiem i trawieniem.
Sproszkowany imbir pomaga zmniejszyć bóle miesiączkowe
Wystarczy spożywać 1 g sproszkowanego imbiru raz na dobę przez pierwsze trzy dni cyklu menstruacyjnego.
Obniża poziom cholesterolu
Badania wykazały, że spożywanie imbiru znacznie obniża poziom złego cholesterolu.
Może zapobiec rakowi
Istnieje substancja w imbirze o nazwie gingerol, która może pomóc w zapobieganiu raka.
Pomaga w leczeniu infekcji
Gingerol, aktywny składnik imbiru, zmniejsza ryzyko wielu rodzajów infekcji i jest bardzo przydatny w walce z nimi. Zapobiega rozwojowi różnych typów bakterii, wirusów i infekcji dróg oddechowych.