Jeśli ten chwast rośnie w twoim ogrodzie, wiedz, że jest to doskonałe zioło o wielu właściwościach leczniczych zwane portulaka. Nasze babcie dosłownie wychwalały portulakę, bo w pełni wykorzystywały jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Portulaka od niepamiętnych czasów była ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze.
W czasach, gdy syntetyczna witamina C nie była jeszcze dostępna, była szeroko stosowana między innymi ze względu na wysoką zawartość kwasu askorbinowego.
Według naukowców portulaka może pomóc w walce z wieloma chorobami, takimi jak złe trawienie, gorączka, podwyższony cholesterol, ale według niektórych chroni także organizm przed nowotworami.
Portulaka pospolita (Portulaka oleracea)
Być może znasz też to zioło lub jak wolisz chwast pod nazwą kurza łapka.
Tradycyjna medycyna chińska nazywa to MaChiXian. Pochodzi z Afryki Północnej i Azji, do Europy przybyła z Egiptu.
Chociaż roślina ta jest gdzieś uprawiana, często uważana jest w naszym kraju za niepotrzebny chwast i często spotyka się ją w środowisku naturalnym.
W naszym kraju nie jest to tradycyjne zioło, ale np. w sąsiednich Niemczech jest tak popularne, że można je znaleźć w wielu sklepach.
Jak wygląda portulaka?
Jest to roślina jednoroczna, kwitnie z reguły od lipca do października małymi żółtymi kwiatami, które otwierają się w bezpośrednim świetle słonecznym i pozostają otwarte przez stosunkowo krótki czas.
Jeśli chcesz ograniczyć wzrost chwastu, powinieneś usunąć jego kwiaty. Jej owocem jest torebka z wieloma brązowo-czarnymi nasionami, dzięki którym roślina rozprzestrzenia się i rośnie bardzo licznie.
Jej mięsiste liście przypominają kształtem łyżkę i smakują jak lekko solone strąki grochu.
Uprawiać ją można nie tylko w ogródku, ale również w doniczce, w której na zimę będzie można ją przenieść na domowy parapet.
Jak zbierać portulakę?
Najlepszy czas na zbieranie liści to czas przed kwitnieniem, później mają gorzki smak.
Jeśli chcesz zachęcić roślinę do wzrostu, regularnie zrywaj nowe pędy i ignoruj dolne liście.
Ponieważ roślina szybko więdnie, użyj liści tak szybko, jak to możliwe. Ziele nie nadaje się do suszenia ani zamrażania.
Kwiaty można dodawać do sałatek warzywnych, są chrupiące.
Portulaka to cud zdrowia
Zioło ma ogromne korzyści zdrowotne dla naszego organizmu, ponieważ zawiera ważne witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Wysoka zawartość witaminy A wspiera układ odpornościowy, zdrowie oczu, a także wszystkich narządów, ponieważ znacząco przyczynia się do zdrowego podziału komórek.
Nie bez znaczenia jest także obecność ważnej dla naczyń krwionośnych i układu krążenia witaminy C.
Spowolnij starzenie
Portulaka jest pełna przeciwutleniaczy, dzięki czemu stanowi doskonałą profilaktykę przeciwnowotworową.
Łagodzi również artretyzm i zapalenie stawów oraz ból. Jednocześnie spowalnia procesy starzenia i dodaje energii.
Doskonałe źródło kwasów omega-3
Portulaka to również niezwykle bogaty magazyn kwasów tłuszczowych omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie.
Wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz wpływają na dobrą pamięć.
Kwasy te zmniejszają również prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy, pomagają zapobiegać otyłości, znacznie zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i chorób przewlekłych oraz znacznie przyspieszają utratę wagi.
Dobre trawienie i szybsze gojenie
Jeśli pozwolisz sobie na świeżą lub herbacianą formę, wspomożesz dobrą perystaltykę jelit i łatwiejsze trawienie.
Zioło bierze również udział w prawidłowej regulacji poziomu cholesterolu, przyspiesza gojenie się ran, działa moczopędnie oraz pomaga przy gorączce i poparzeniach słonecznych.